# Tips voor een frisse start na je vakantie - Medi-Mere - Huisartsenpraktijk in Almere
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

21.08.2015 11:24

Tips voor een frisse start na je vakantie


De zomervakantie zit er weer op: sommigen hebben er zin in, anderen zien er tegenop. Zo maak je een goede start. Vaarwel vakantieblues!


Het grootste deel van de werknemers voelt zich herboren en gaat vol nieuwe plannen aan het werk (maar is dat gevoel al na een week weer kwijt). Een derde staat echter niet te springen om het kantoorleven op te pakken: een op de drie daarvan gaat zelfs met het lood in de schoenen aan het werk. Hoe start je na de vakantie op? Acht manieren voor een fris begin.

Tip 1: voorzie goede voornemens van een stappenplan

Ik bruiste van de energie en goede voornemens, maar dat is na een dag werken wel
weg... 

Vakantie is het moment om na te denken over je carrière. In de vakantie hebben ze daar de rust voor.' Ze nemen zich dan allerlei zaken voor: na de vakantie ga ik echt minder overwerken, ga ik sporten, op de fiets naar het werk, mijn kinderen vaker naar school brengen, om loonsverhoging vragen, een training volgen, een volgende carrièrestap maken of een nieuwe baan zoeken. 'Mensen zijn uitgerust van vakantie, hebben nieuwe energie en hebben het gevoel dat ze alles aankunnen.'

Na een week is dat gevoel bij iedereen overigens diep weggezonken, bleek uit onderzoek. Om te voorkomen dat er daardoor niets van je plannen terechtkomt (slechts een kwart van de Nederlanders weet zijn goede voornemen te realiseren) moet je je dromen voorzien van een stappenplan. Formuleer eerst met welk gedrag je je doel bereikt. Je wilt een nieuwe baan? Dan moet je iedere week minstens één sollicitatiebrief de deur uitdoen. Om iets echt vol te houden, moet je vervolgens je gedrag, in plaats van het resultaat, belonen: vier geschreven brieven?, beloon dat met het kopen van een boek of ga lunchen met een vriend. We gaan nu eenmaal meer voor de korte dan de lange termijn. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat duidelijke voornemens die je aan mensen vertelt, meer kans van slagen hebben dan stilgehouden wensen. Echt nieuwe voornemens hebben weer meer kans dan de voornemens die je vorig jaar ook al koesterde en voornemens die om actie vragen (nieuwe baan zoeken) worden vaker gerealiseerd dan voornemens waarvoor je iets moet laten (minder eten bijvoorbeeld).

Tip 2: houd vast aan vakantiegewoonten

Ik heb nog helemaal geen zin....

Wie na zijn vakantie op kantoor moeite heeft met opstarten en last heeft van moeheid, gebrek aan concentratie, geïrriteerdheid en somberheid, lijdt volgens psycholoog Humbelina Robles Ortega aan het Post Holiday Syndrome ­ een ernstig woord voor vakantieblues. In Nederland heeft bijna een derde van de werknemers geen zin om na de vakantie aan het werk te gaan. Robles Ortega heeft ook tips om PHS te bestrijden.

Zo moeten er tussen thuiskomst en eerste werkdag idealiter een paar overgangsdagen zitten om te acclimatiseren. Verder moeten werknemers nagaan wat ze tijdens de vakantie prettig vonden en dat incorporeren in hun gewone leven. Wandelde, danste of zwom je iedere dag? Blijf dat veel doen, adviseert Robles Ortega. Houd het vakantiegevoel vast door na het werk te gaan borrelen op het strand of ga Griekse tiropita's eten (of Duitse Braadwurst natuurlijk, afhankelijk van je vakantiebestemming).

Vaak ook kijken mensen op vakantie geen tv waardoor ze het gevoel hebben dat ze veel meer tijd hebben, schrijft de Spaanse onderzoeker. Ze komen bijvoorbeeld weer aan lezen toe. De tv nog even uitlaten, helpt volgens Robles Ortega ook om het vakantiegevoel vast te houden.

Tip 3: is het tijd voor een andere loopbaanstap?

Ik word depressief van mijn werk

Loopbaancoach Meike van Bavel vindt het doodnormaal dat mensen na een paar weken vrij geen zin hebben weer aan de slag te gaan. 'Vrij zijn is nu eenmaal prettiger dan verplichtingen hebben. Troost jezelf met de gedachte dat je dat ieder jaar hebt en dat je binnen een week je draai weer zult hebben gevonden en dat je je werk dan ook weer leuk zult vinden.' Houdt het lusteloze gevoel echter aan, zie het dan als signaal dat er structureel iets niet klopt. 'Dan moet je kijken wat je in je huidige baan mist. Misschien moet je met je baas gaan praten over een aantal nieuwe taken of misschien moet je zelfs op zoek naar een nieuwe baan.'

Tip 4: chat & lunch buiten de deur

Waar is iedereen? Ik word gek van deze bibliotheeksfeer....

De schoolvakanties zijn bijna ten einde. Maar voor bedrijven met veel werknemers zonder kinderen begint nu de uittocht. Kom je terug van vakantie vol verhalen en ambitie, kun je ze met niemand delen. De kantoortuin lijkt wel een Benedictijns klooster voor monniken die de zwijggelofte hebben afgelegd. Je kijkt op de klok, blijk je al vier uur niets te hebben gezegd. Stille kantoren zijn dodelijk voor je werktempo en voor je werkmotivatie. Zet de chat open en plan een lunchafspraak buiten de deur.

Tip 5: begin bij de meest recente mail

Help, mijn mailbox explodeert!

Na twee weken vakantie ruim duizend e-mailtjes doorploegen, is als een sprintje trekken in een moeras. Reserveer daar ruim tijd voor. De eerste werkdag moet in het teken staan van prioriteiten stellen en plannen. Als eerste moet je door de berg e-mail. Pas daarna pak je je andere werkzaamheden weer op. Begin bij de meest recente mail, adviseert In 't Veld. De kans is groot dat je daarna eerdere mailtjes die over hetzelfde onderwerp gingen, meteen kunt skippen. Maak in je inbox verschillende mappen: 'vandaag afhandelen', 'later afhandelen', 'project A', 'project B'. Het is volgens In 't Veld belangrijk dat je meteen een beslissing neemt over het mailtje dat je bekijkt: 'Is het voor mij of iemand anders? In het laatste geval stuur je het meteen door.' Kun je het niet meteen afhandelen, plaats het in een map met een naam die meteen duidelijk maakt wat er met dat mailtje moet gebeuren, zodat je mails niet twee keer door hoeft te lezen.

Tip 6: Maak stapels en klaag

Hoe ga ik de berg dossiers op mijn bureau te lijf?

Wie terugkeert van vakantie en zijn eigen bureau bedolven vindt onder de dossiers, heeft iets verkeerd gedaan bij de overdracht. Probeer eerst de stapels weg te werken en ga daarna pas praten met de collega aan wie je je werk hebt overgedragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maak aantekeningen voor de volgende vakantie. Het wegwerken van stapels gaat volgens dezelfde werkwijze als bij het wegwerken van e-mails, maak stapels: 'meteen afhandelen' 'morgen afhandelen' 'later' en 'doorsturen' en begin bij de meest recente stukken. Bespreek de situatie met je baas.

Tip 7: plan ook het voorwerk

Hoe houd ik mijn agenda leeg?

Bij thuiskomst was je agenda nog heerlijk leeg, nu puilt hij alweer uit van de afspraken. Dat komt doordat mensen slecht zijn in lange-termijnplannen. Volgens onderzoekers realiseren we ons bij het inplannen van een afspraak of deadline voor over een paar weken niet dat we dan ook bezig zullen zijn met de dagelijkse beslommeringen die ons er nu van weerhouden de klus voor over twee dagen in te plannen. Hoe moet het wel? Vraag je bij het noteren van een afspraak af welk voorwerk deze afspraak vraagt en plan ook daarvoor tijd in de agenda. Verder moet je grote klussen opdelen in kleinere waarmee je gaten in je agenda kunt vullen. Plan je agenda niet van 's ochtends tot 's avonds vol, maar ruim tijd in voor onvoorziene klussen.

Tip 8: doe twee dagen niets

Ik ben totaal niet uitgerust

Zijn nog niet alle vakantiedagen opgesoupeerd, neem twee extra dagen op en doe niets. Uit een enquête blijkt dat mensen uitgeruster van vakantie komen als ze geluierd hebben dan wanneer ze sportief, cultureel of sociaal actief zijn geweest. Wie geen zin heeft om twee weken bewegingloos aan de rand van een zwembad te hangen: doe alleen de laatste twee dagen niets. Meerdere korte vakanties in plaats van een lange, hebben ook een positief effect op de vakantieblues. Plan alvast een nieuwe trip om naar uit te kijken. Doe dat naar een zonbestemming: van de mensen die slecht weer hadden tijdens de vakantie, heeft 21 procent het gevoel geen vakantie te hebben gehad (tegenover vier procent van de mensen die goed weer hadden).


Terug naar het overzicht