# Wat te doen bij een hitte golf? - Medi-Mere - Huisartsenpraktijk in Almere
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

29.06.2015 19:31

Wat te doen bij een hitte golf?


Imiddels 14 belangrijke tips om de hitte weerstand te kunnen bieden.


 1. Meer water drinken. Drink vooral in de ochtend veel water. Voeg hier een beetje zout aan toe om het vocht langer vast te houden.
 2. Draag dunne kleding. Probeer ook geen donkere kleding te dragen. Deze kleding trekt de zon aan.Eventueel kun je wel de pet natmaken met water en dan je petje dragen. Dat koelt lekker af.
 3. Lichamelijke inspanning in de middag beperken. Probeer zoveel mogelijk de warmste momenten te vermijden.
 4. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Probeer af te koelen waar nodig.
 5. Gebruik airconditioning, ventilatoren en zonwering.
 6. Allereerst wordt door medici aangeraden om veel water te drinken. Normaal gesproken is het goed om 3 liter water per dag te drinken voor een volwassen persoon. Maar tijdens een hittegolf kun je beter iets meer drinken; 4 of 5 liter. Wacht niet totdat je dorst krijgt.
 7. Drink geen alcohol want dan is de kans op uitdroging groter.
 8. Afkoeling zoeken in het water is ook een goede manier. Alleen pas wel op dat je niet verbrandt door de zon. Je kunt bijvoorbeeld een t-shirt aandoen wat je nat laat worden om je rug te beschermen terwijl je zwemt. Aan de Noordzee is het vaak een paar graden koeler dan in het binnenland door de koele zeewind. Maar dat geldt niet wanneer de wind uit het oosten komt, dan is het erg warm aan zee!
 9. Houd je huis zo koel mogelijk door de zon niet binnen te laten. Sluit dus de gordijnen of lamellen van ramen waar de zon door schijnt. Een ventilator helpt goed om af te koelen.
 10. Als je buiten in de tuin of op je balkon zit, kun je af en toe jezelf nat spuiten met een plantenspuit. In combinatie met een briesje geeft dat een aangename verkoeling. Sommige mensen gebruiken ook binnenshuis een plantenspuit om af te koelen.
 11. Zorg voor een hoge factor zonnecrème
 12. Deel de dag in volgens een tropenrooster. Dat betekent dat je tussen 12.00 uur en 16.00 uur probeert niets te ondernemen. Misschien kun je een siësta houden. Als je vroeg opstaat, bijvoorbeeld om 6.00 uur, maak je het koelste gedeelte van de dag mee. Als je echt een zware inspanning moet leveren tijdens een hittegolf is het belangrijk om vroeg op te staan.
 13. Wees voorzichtig met het nemen van een ijskoude douche als je het heel heet hebt. Sterke temperatuurwisselingen bevorderen uitdroging. Als je van koude douches houdt kun je die gewoon nemen maar laat je lichaam langzaam wennen aan het koude water; spring er niet in één keer onder.
 14. Koffie en thee zijn geen aanrader. Beperk het drinken van deze dranken. Afgezien van het feit dat ze vochtafdrijvend zouden werken, zijn het warme dranken waardoor je lichaam nog harder moet werken (zweten) om af te koelen.

Terug naar het overzicht