#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over Waterpokken

Veel jonge kinderen krijgen te maken met de waterpokken. Sommige ouders denken dat dit zeer schadelijk is, echter valt dit wel mee. Om u hier wat meer over te laten zien zullen wij u vandaag meenemen naar de informatie achter de waterpokken.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een infectie veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Het veroorzaakt jeukende huiduitslag met kleine, met vloeistof gevulde blaasjes. Waterpokken zijn zeer besmettelijk voor mensen die de ziekte niet hebben gehad of er niet tegen gevaccineerd zijn. Tegenwoordig is er een vaccin beschikbaar dat kinderen beschermt tegen waterpokken. Routine vaccinatie wordt aanbevolen door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het waterpokkenvaccin is een veilige en effectieve manier om waterpokken en de mogelijke complicaties daarvan te voorkomen.

Symptomen van waterpokken

?         De jeukende blaaruitslag veroorzaakt door waterpokkeninfectie verschijnt 10 tot 21 dagen na blootstelling aan het virus en duurt meestal ongeveer 5 tot 10 dagen. Andere tekenen en symptomen, die één tot twee dagen voor de uitslag kunnen optreden, zijn onder meer: ?         Koorts ?         Verlies van eetlust ?         Hoofdpijn ?         Vermoeidheid en een algemeen gevoel van onwel zijn (malaise) Zodra de waterpokkenuitslag verschijnt, gaat het door drie fasen: ?         Verhoogde roze of rode hobbels (papules), die gedurende meerdere dagen uitbarsten. ?         Kleine met vloeistof gevulde blaasjes (blaasjes), die zich in ongeveer één dag vormen en vervolgens breken en lekken. ?         Korsten en korsten, die de gebroken blaren bedekken en nog enkele dagen nodig hebben om te genezen. Nieuwe bulten blijven enkele dagen lang verschijnen, zodat u alle drie de stadia van de uitslag - bulten, blaren en schurftletsels - tegelijkertijd kunt hebben. U kunt het virus tot 48 uur voordat de uitslag verschijnt naar andere mensen verspreiden en het virus blijft besmettelijk totdat alle gebroken blaren zijn aangedrukt. De ziekte is over het algemeen mild bij gezonde kinderen. In ernstige gevallen kan de huiduitslag het hele lichaam bedekken en kan er letsel ontstaan in de keel of slijmvliezen van de plasbuis, anus en vagina.

Een dokter contacteren?

Als u denkt dat u of uw kind waterpokken heeft, raadpleeg dan uw arts. Hij of zij kan meestal de diagnose waterpokken stellen door de uitslag te onderzoeken en andere symptomen te overwegen. Uw arts kan ook medicijnen voorschrijven om de ernst van de waterpokken te verminderen en zo nodig complicaties te behandelen. Om te voorkomen dat u anderen in de wachtkamer infecteert, belt u vooraf voor een afspraak en vermeldt u dat u denkt dat u of uw kind waterpokken heeft. Uw risico om besmet te raken met het varicella-zoster virus dat waterpokken veroorzaakt is hoger als u nog geen waterpokken heeft gehad of als u het waterpokkenvaccin niet heeft gehad. Het is vooral belangrijk voor mensen die in de kinderopvang of op school werken om gevaccineerd te worden. De meeste mensen die waterpokken hebben gehad of gevaccineerd zijn tegen waterpokken zijn immuun voor waterpokken.  Wilt u uw kind laten inenten tegen waterpokken? Neem dan contact op met uw huisarts
Inschrijven Afspraak maken