#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een bijtwond

Het kan u zomaar overkomen, u wordt gebeten door een hond of door een kat. Wanneer u dit overkomt doet u er verstandig aan om contact op te nemen met een huisarts. Het is namelijk zo dat ene bijtwond kan zorgen voor bepaalde complicaties. Wij zullen u hier in dit artikel meer over laten zien.

Wat zijn de symptomen van een bijtwond?

Uw arts moet eventuele dierlijke beten onderzoeken. Onmiddellijke medische hulp is niet altijd mogelijk, maar u moet de beet zo snel mogelijk door uw arts laten controleren. Zodra een bijtwond is geconstateerd, is het belangrijk om op de uitkijk te staan voor tekenen of symptomen van een infectie. De volgende symptomen kunnen wijzen op een infectie of de aanwezigheid van vuil in uw wond: ?         gelokaliseerde roodheid rond uw wond ?         warmte rond het bijtgebied ?         rode strepen rond de beet ?         koorts ?         pus of zwelling

Waarom bijten dieren?

Dierlijke beten kunnen ontstaan wanneer een dier wordt geprovoceerd. Uitgelokte beten kunnen optreden als u probeert om voedsel te verwijderen terwijl een hond aan het eten is. Dit kan ook gebeuren als u uw huisdier plaagt. In veel gevallen zijn dierlijke beten echter niet uitgelokt. On-uitgelokte beten kunnen in uw achtertuin voorkomen. Soms kan een eekhoorn, muis of ander wild dier aanvallen zonder dat hier een duidelijke reden voor bestaat. Als dit gebeurt, is het aanvallende dier waarschijnlijk ernstig ziek.

Hoe worden bijtwond gediagnosticeerd en behandeld?

Uw arts zal uw risico op infectie beoordelen, controleren op extra verwondingen en proberen om littekens te minimaliseren. Onderzoeken na een bijtwond omvatten meestal het volgende: ?         Inspectie - Wonden worden grondig onderzocht op vuil. Uw wond kan worden behandeld met een verdovingsmiddel voordat uw arts de wond onderzoekt. ?         R?ntgenstralen - Uw arts kan r?ntgenfoto's maken om botbreuken op te sporen. Een r?ntgenfoto kan hen ook helpen ervoor te zorgen dat er geen vuil in de wond zit dat bij inspectie niet zichtbaar is. Bepaalde soorten vreemd materiaal zoals vuil of gras zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. ?         Nat maken - Uw arts zal de wond goed nat maken om hem goed te reinigen. Dit is belangrijk om infectie te voorkomen. Irrigatie voorkomt niet altijd een infectie, maar vermindert wel het risico op infectie. Een plaatselijke verdoving kan worden gebruikt om de pijn tot een minimum te beperken. ?         Debridement - Dierlijke beten kunnen huidscheuren veroorzaken die niet kunnen worden gerepareerd. Een procedure die bekend staat als debridement kan nodig zijn om dode of geïnfecteerde huid en weefsel te verwijderen dat niet kan worden gerepareerd. Debridement kan soms pijnlijk zijn. Mogelijk heeft u voor deze ingreep een plaatselijke verdoving nodig. Mocht u een bijtwond krijgen dan raden wij aan om altijd contact op te nemen met de huisarts. Dit is de enige manier om er achter te komen of de wond niet ontstoken is en of er geen medicatie nodig is.
bent u of iemand anders gebeten door een dier, maak dan een afspraak bij de huisarts ter controle van de wond.
Inschrijven Afspraak maken