#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een bloedneus

Nagenoeg iedereen krijgt wel eens een last van een bloedneus. Echter is het wel zo dat een bloedneus in sommige gevallen op iets ergs kan duiden. Dit is dan ook de reden dat het handig is dat je wat meer weet over het krijgen van een bloedneus, na het lezen weet je alles wat je maar moet weten.

Wat is een bloedneus?

Neusbloedingen, ook wel epistaxes genoemd, zijn bloedingen van binnenuit in je neus. Veel mensen hebben af en toe een bloedneus, vooral jongere kinderen en oudere volwassenen. Hoewel neusbloedingen eng kunnen zijn, zijn ze over het algemeen slechts een kleine irritatie en niet gevaarlijk. Vaak voorkomende neusbloedingen zijn bloedingen die meer dan eens per week voorkomen.

De oorzaken van een bloedneus

De binnenkant van uw neus bevat veel kleine bloedvaten die dicht bij de oppervlakte liggen en gemakkelijk beschadigd kunnen worden. De twee meest voorkomende oorzaken van bloedneuzen zijn: ?         Droge lucht - wanneer uw neusmembranen uitdrogen, zijn ze gevoeliger voor bloedingen en infecties. ?         Neuspulken - door in de neus te pulken is het mogelijk dat u zorgt voor bepaalde scheurtjes of beschadigingen, deze kunnen gaan bloeden. In het algemeen zijn neusbloedingen geen symptoom of gevolg van hoge bloeddruk. Het is mogelijk, maar zeldzaam, dat een ernstige hoge bloeddruk de bloedingen kan verergeren of verlengen als u een bloedneus heeft.

Wat te doen bij een bloedneus:

?         Ga rechtop zitten en leun voorover. Door rechtop te blijven zitten, verlaagt u de bloeddruk in de aderen van uw neus. Dit ontmoedigt verdere bloedingen. Voorover zitten helpt u om te voorkomen dat u bloed inslikt, wat uw maag kan irriteren. ?         Snuit zachtjes de neus om het gestolde bloed te verwijderen. Spuit een neusdecongestivum in uw neus. ?         Knijp in uw neus. Gebruik uw duim en wijsvinger om beide neusgaten dicht te knijpen, ook al bloedt er maar één kant. Adem door uw mond. Blijf 10 tot 15 minuten door de klok knijpen. Deze manoeuvre zet druk op het bloedingspunt op het neustussenschot en stopt vaak de bloedstroom. Als de bloeding van hogerop komt, kan het nodig zijn dat de arts het bloed in uw neus moet inpakken als het niet vanzelf stopt. ?         Herhaal dit. Als het bloeden niet stopt, herhaal deze stappen dan voor een totaal van 15 minuten.

Tips om neusbloedingen te helpen voorkomen zijn onder andere:

?         Houdt de binnenkant van de neus vochtig. Vooral tijdens koudere maanden wanneer de lucht droog is, breng een dunne laag vaseline (vaseline) of antibiotische zalf (bacitracine, neosporine) aan met een wattenstaafje drie keer per dag. Zilte neusspray kan ook helpen bij het bevochtigen van droge neusmembranen.

?         Het trimmen van de vingernagels van uw kind. Het kort houden van vingernagels helpt om het pulken in de neus te ontmoedigen.

?         Met behulp van een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger zal de effecten van droge lucht tegengaan door vocht aan de lucht toe te voegen.

Een bloedneus ontstaat geregeld als de neus gebroken is. Indien dit het geval is, raadpleeg dan direct een arts!
Inschrijven Afspraak maken