#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Chronisch

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie  blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom. Fibromyalgiepatiënten zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Tenderpoints

Tenderpoints

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten ( "tenderpoints"). Bepaalde specifieke pijnpunten in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Een drukpunt wordt als positief beschouwd als de patiënt aangeeft dat druk op die plaats pijn doet. Een plek waar men aangeeft dat deze bij druk alleen maar gevoelig is moet negatief worden genoemd. De test is positief als bij elf van de achttien tenderpoints pijn wordt ervaren. De pijnpunten moeten altijd worden vergeleken met vaste controlepunten.  Internationaal zijn over deze tenderpoints afspraken gemaakt omdat het als een belangrijk kenmerk gezien wordt voor fibromyalgie. Maak een afspraak met uw huisarts als deze test positief is.

Waar zitten de tenderpoints?

Tenderpoints komen aan twee zijden van het lichaam voor en zouden ook aan beide zijden pijn moeten doen, dat wil zeggen zowel links als rechts. Hieronder is een weergave van tenderpoints zoals die regelmatig worden weergegeven.
  1. Aan de basis van de achterkant van de schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar de nek in het hoofd over gaat.
  2. Halverwege de bovenste schouderlijn .
  3. Van daaruit ca. viereneenhalf tot vijf centimeter naar beneden en iets naar het midden toe op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van de ruggengraat.
  4. In de voorkant van de hals, net boven het sleutelbeen .
  5. Aan de onderkant van het sleutelbeen, daar waar het sleutelbeen vastzit aan het borstbeen.
  6. Binnenkant van de elleboog, ongeveer twee centimeter onder de plooi van de elleboog.
  7. Aan de bovenkant van de heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af.
  8. Aan de zijkant van de heupen, onder de billen.
  9. Aan de binnenkant van de knie, ongeveer twee centimeter boven de knieschijf.  

Symptomen/klachten

Veel voorkomende specifieke symptomen/klachten zijn: 

- Spierpijnen in het hele lichaam
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid 
- Gevoel niet goed geslapen te hebben
- Prikkelbare / spastische darm
- Hoofdpijn die lijkt op migraine
- Duizeligheid 
- Concentratiestoornissen 
- Vergeetachtigheid 
- Stemmingswisselingen
- Tintelend gevoel 
- Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)

Daarnaast kunnen er nog andere symptomen/klachten aanwezig zijn:  

- Gewrichtspijnen
- Depressiviteit
- Allergische reacties
- Veelvuldige diarree maar ook verstopping, moeilijke ontlasting
- Gezwollen blaas
- Pijnlijke menstruatie
- Zichtbaar gezwollen handen, voeten en gezicht
- Gevoel van gezwollen handen
- Misselijk gevoel
- Zwakke aandrang
- Onregelmatige hartkloppingen
- Gevoel van kriebelen, prikkelen of doofheid in de handen
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Rugpijn
- Verminderd libido
- Hoorproblemen/ruisen/fluiten in de oren
- Droge slijmvliezen van de ogen en de mond
- Droge slijmvliezen in de vagina
- Krampachtige pijn in het onderlijf
- Angst- en paniekgevoelens
- Vluchtig uitvallen van het gezichtsvermogen
- Ontsteking van het keelslijmvlies
- Problemen met de luchtwegen, hoestprikkels
- Haaruitval
- Pijngevoel, soms al bij aanraking van de huid
- Meer gevoeligheid voor geruis, luider horen van geruis
- Voortdurende pijnlijke drang tot stoelgang of urineren
- Weergevoeligheid
- Moeilijker urineren met meer weerstand
- Meer zweetafscheiding, in combinatie met een penetrante geur
- Branderig gevoel van de huid, bijv. bij de wangen (richting oren)
- Druk en benauwdheid op het hart
- Eczeem/huiduitslag
- Heesheid
- Algemene allergieën
- Tremor (trillen van de handen)
- Waterophopingen, met name 's ochtends in gezicht en handen
- Hevig kriebelen in de benen
- Toename van gewicht overdag tot 2 kg (dit verdwijnt 's nachts)
Opmerking: Niet alle genoemde symptomen/klachten hoeven aanwezig te zijn en ook worden niet alle symptomen door fibromyalgie alleen veroorzaakt.  Al deze symptomen treden in de regel niet gelijktijdig op en niet alle mensen met fibromyalgie hebben dezelfde symptomen.

Behandelingsmogelijkheden

De meest voorkomende klachten (pijn - vermoeidheid - slaapstoornissen - stijfheid) kunnen verminderen met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat de fibromyalgiepatiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan. Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft. 
  1. Pijnstilling. Aangezien er geen eenduidige oorzaak bekend is bestaat er geen regulier medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers, zoals paracetamol, worden het meest voorgeschreven maar halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven. 
  2. Oefeningen verbeteren de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen. Zij zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. Deze oefeningen (aquagym, zwemmen, fietsen, wandelen) dienen echter steeds naar eigen vermogen te worden aangepast. Vandaar dat ze in het begin het best individueel worden uitgeoefend en bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige. 
  3. Ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren. 
  4. Leefwijze. Bewust leven, op tijd gas terug nemen en re?le eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie. 
  5. Voeding. Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan gezonder eten. Het kan heel verstandig zijn om je eetgewoonten met een voedingskundige te gaan be?spreken. Maar ook zonder het advies van een deskundige is het niet moeilijk om betere eetgewoonten aan te gaan nemen.
De symptomen en mogelijke oorzaken van Fibromyalgie en het Chronische Vermoeidheids Syndroom (ME/CVS) overlappen elkaar gedeeltelijk. Vandaar dat wij op deze site ook aandacht besteden aan dit syndroom.

Medi-Mere Advies

Patiënten die lijden aan het fibromyalgiesyndroom of klachten hebben passend bij dit syndroom worden door alle huisartsen van de Medi-Mere Groep in eerste instantie verwezen naar Ciran.
Inschrijven Afspraak maken