#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Obstipatie bij kinderen

1. VOOR WIE?

Voor alle kinderen tussen 4-16 jaar die lijden aan obstipatie.

2. HOE WORDT BEPAALD WIE MEEDOET IN HET ZORGPROGRAMMA?

De patiënt die van de huisarts de diagnose Obstipatie heeft gekregen mag deelnemen.

3. WAT IS HET DOEL VAN HET ZORGPROGRAMMA?

Obstipatie klachten bij kinderen laten verminderen. Tijdens het programma zullen we alle facetten, die leiden tot het probleem obstipatie,bespreken en aanpakken.

4. WAT HOUDT HET ZORGPROGRAMMA IN?

De huisarts heeft de regie over dit programma. Zij stelt samen met de patiënt een individueel behandelplan op. Obstipatie leidt veelvuldig tot potentieel invaliderende gevolgen, zoals buikpijn, frequent schoolverzuim, soms zelfs tot sociaal isolement,depressiviteit en tot hoge kosten. Deze potentieel ernstige gevolgen maken een optimale en snelle aanpak van het probleem noodzakelijk.Bij kinderen is ophoudgedrag een van de belangrijkste oorzaken van obstipatie. In de behandeling wordt dan ook veel aandacht geschonken aan goede voorlichting en begeleiding van zowel ouders als kinderen.Het programma duurt afhankelijk van de reactie op de ingestelde therapie 2-16 weken. U zult door uw huisarts en eventueel uw bekken-fysiotherapeut,diëtiste en POH GGZ begeleidt gaan worden. Tijdens het programma zullen we alle facetten, die leiden tot het probleem obstipatie, bespreken en aanpakken.

5. WELKE HULPVERLENERS ZIJN ER BIJ BETROKKEN?

De huisarts, de apotheker, POH-GGZ, de fysiotherapeut en de di?tist. De huisarts stelt de diagnose, heeft de eindverantwoordelijkheid en houdt het overzicht. Een gespecialiseerd bekken fysiotherapeut begeleidt en behandelt de patiënt om te komen tot een optimale stoelgang. Samen met de patiënt gaat zij uitvoerig in op alle facetten om te komen tot een optimaal ontlastingspatroon door middel van adviezen en oefentherapie. De di?tist begeleidt de patiënt naar een optimale voedingstoestand, waarbij alle dieet mogelijkheden om een goede stoelgang te verkrijgen worden besproken. De POH GGZ zal bij het programma betrokken raken op moment dat blijkt dat er psychosociale factoren een rol spelen bij de obstipatie. De apotheker kan op verzoek informatie geven over de medicatie en beoordelen of bepaalde medicaties juist obstipatie kunnen veroorzaken.

6. WAT KOST HET?

De kosten voor huisarts, apotheker, POH GGZ en di?tist worden vergoed uit de basisverzekering. De vergoeding van de kosten voor bekken-fysiotherapeut is afhankelijk van het verzekeringspakket van de patiënt.

7. INFORMATIE

Huisartsenpraktijk Medi-Mere werkt samen met de GEZA. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.zorginalmere.nl of bel de GEZA infolijn: 036 - 31 00 999
Inschrijven Afspraak maken