#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Vasectomie (sterilisatie van de man)

Als u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u overwegen zich te laten steriliseren. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich laten steriliseren. Een sterilisatie houdt in dat men definitief onvruchtbaar wordt gemaakt. Deze folder gaat over de sterilisatie van de man: het beschrijft hoe de ingreep in zijn werk gaat en geeft antwoord op een aantal belangrijke vragen.

De ingreep:

Sterilisatie bij de man houdt in dat de zaadleiders worden afgesloten (vasectomie). Daardoor kunnen er geen zaadcellen meer in het sperma komen. De arts maakt links en recht boven in de balzak een sneetje van 1-2 cm. Vervolgens zoekt hij de zaadleiders op en haalt er een stukje tussenuit. Dan worden de zaadleiders dichtgemaakt en de sneetjes in de huid eventueel gehecht. Dit is een kleine ingreep die onder plaatselijke verdoving gebeurt. Het duurt maximaal een uur en dan kunt u weer naar huis.

Is de ingreep gevaarlijk?

Een sterilisatie is een kleine, veilige ingreep. Vergeleken bij de sterilisatie van de vrouw zijn de risico's veel kleiner: het is geen ingreep in de buikholte zoals bij de vrouw en er komt geen algehele narcose aan te pas.

Is men direct onvruchtbaar?

Nee, u bent niet meteen onvruchtbaar, want de zaadleiders en de zaadblaasjes zitten nog vol met zaadcellen. Het duurt doorgaans minstens 6 weken voordat deze hun activiteit verloren hebben. Wanneer u 20 zaadlozingen hebt gehad is de voorraad zaadcellen in de zaadblaasjes opgebruikt. Na 12 weken moet u sperma inleveren voor controle. Als er geen zaadcellen meer inzitten bent u definitief onvruchtbaar. Tot dat moment moet u dus een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

Een heel enkele keer komt het voor dat de ingreep mislukt. Een van de onderbroken zaadleiders ?lekt? of er blijken meer dan 2 zaadleiders te zijn.

Lichamelijke bijverschijnselen:

Na de ingreep is de balzak vaak gevoelig, alsof u er een trap tegenaan hebt gekregen. Het helpt, de eerste dagen een strakke onderbroek te dragen, om onnodige rek aan de ophanging van de zaadballen te vermijden. Het is beter een paar dagen niet te fietsen. Vrijen mag, maar ook dat kan nog pijnlijk zijn.

Soms ontstaat er na sterilisatie aan het dichte eind van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter dik. Dat is onschuldig, er hoeft niets aan gedaan te worden.

Als u zich na de ingreep nog ergens ongerust over maakt, bespreekt u dat dan met uw huisarts.

Waar blijven de zaadcellen?

De productie van zaadcellen gaat gewoon door, maar ze kunnen niet langs de afsluiting in de zaadleider. Ze worden door het lichaam afgebroken en als bouwstoffen weer in het bloed opgenomen. Bij iemand die niet gesteriliseerd is en enige tijd geen zaadlozing heeft gehad gaat dit ook zo.

Hormonen.

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken, maar de hormoonproductie van de zaadballen gaat gewoon door. Deze hormonen zijn van invloed op uw seksuele activiteit op typisch mannelijke kenmerken als baardgroei en lage stem. De geslachtshormonen worden direct aan het bloed afgegeven, ze gaan niet via de zaadleiders. De sterilisatie heeft dan ook geen invloed op uw potentie, erectie en zaadlozing. Uw zin in seks vermindert niet.

Ook uw baardgroei en stem blijven hetzelfde. U wordt door de ingreep niet magerder of dikker. Als de zaadballen zouden worden weggenomen (castratie), is het een heel andere zaak. Dan worden er geen geslachtshormonen meer gemaakt en treden er wel allerlei lichamelijke veranderingen op.

Een beslissing om zich te laten steriliseren, neemt niemand ?zomaar?. U moet een zorgvuldige afweging maken van de redenen om het wel of niet te laten doen. We geven u hieronder een aantal argumenten voor en tegen sterilisatie.

Overwegingen.

Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt en of u getrouwd bent of een (vaste) relatie hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.  Als u vindt dat uw verzoek om sterilisatie niet serieus wordt genomen, dan kunt u contact opnemen met een van de instellingen die aan het eind van deze folder worden genoemd.

Waarom de man?

Wanneer men een vaste partner heeft besluit men meestal in overleg tot sterilisatie. Als het zeker is dat geen van beide partners (nog meer) kinderen wil kan men kiezen voor sterilisatie.

Dan moet men beslissen wie van beiden zich zal laten steriliseren.

Sterilisatie van de man is een kleine en onschuldige ingreep in vergelijking met de sterilisatie van de vrouw. Veel mannen zijn bereid de ingreep bij zichzelf te laten verrichten. Daarbij speelt ook mee dat de vrouw vaak al jaren de zorg voor de anticonceptie (in de vorm van de pil of het spiraaltje) heeft gedragen. Sommige vrouwen willen echter niet voor hun anticonceptie afhankelijk zijn van hun partner. Dit kan een reden zijn waarom zij toch kiezen voor sterilisatie van de vrouw.

Spijt

Het komt niet vaak voor dat een man spijt krijgt van de sterilisatie. De meeste mensen zijn zich er terdege van bewust dat de ingreep definitief is. Spijt komt vooral voor bij mannen die een besluit hebben genomen om zich te laten steriliseren in een periode van ernstige huwelijks- of relatieproblemen, of direct na de geboorte van een kind of na een abortus. Het is niet aan te raden de beslissing te nemen in een dergelijk emotionele situatie.

Het kan ook gebeuren dat iemand spijt krijgt door verandering van omstandigheden ( zoals een nieuwe relatie of de dood van een kind).

Hersteloperatie

Een hersteloperatie na een vasectomie is niet eenvoudig. Als het al lukt om de zaadleiders  weer open te krijgen ( een kans van ongeveer 50%) blijven sommige mannen toch nog onvruchtbaar. Als u het besluit neemt zich te laten steriliseren, moet u ervan uitgaan dat het een definitieve stap is. Als u nog twijfelt, doet u het dan niet.

De beslissing

Een definitief besluit nemen is altijd moeilijk. Bespreek daarom uw keuze voor sterilisatie van te voren goed met mensen die u vertrouwt, uw partner, een goede vriend (-in) of uw huisarts.

Waar kunt u terecht?

Sterilisatie van de man wordt uitgevoerd door een chirurg of uroloog na verwijzing door de huisarts. U kunt ook terecht bij gezondheidscentrum Medi-Mere.

Voor een intake gesprek kunt u een afspraak maken op tel.nr: 5329988. Tevens wordt dan een klein lichamelijk onderzoek verricht.

Kosten.

Sterilisatie wordt alleen vergoed bij een aanvullende verzekering. De kosten van een sterilisatie bij Medi-Mere bedragen - 419.51* euro en dient contant te worden afgerekend. In het ziekenhuis kost dit zeker een veelvoud.

Neem contact op met uw verzekeringmaatschappij, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

*Prijspijl 2023 jan

 

VOORBEREIDING

Ter voorbereiding van de sterilisatie:

  1. Scheren van het scrotum en het gebied er omheen.
  2. Strakke broek/zwembroek meenemen of alvast aandoen.
  3. Eventueel voor ingreep 2 paracetamol 500 mg innemen

 

Na 24 uur:

24 uur aanhouden van de strakke broek, pas daarna douchen.

Na 3 maanden:

U kunt direct na de sterilisatie een afspraak maken op telefoon nummer:  036-8689818.

Om te controleren of de sterilisatie geslaagd is moet u na 3 maanden uw sperma aanleveren voor onderzoek op het laboratorium. U krijgt hiervoor een aanvraagformulier en een steriel potje mee van uw arts. Op het aanvraagformulier staat duidelijk beschreven hoe u uw sperma opvangt en naar het laboratorium transporteert. Tussen het tijdstip van de zaadlozing en het tijdstip van aflevering op het laboratorium mag MAXIMAAL EEN uur verstrijken. Volg alle instructies op het aanvraagformulier goed op, dit is noodzakelijk voor een betrouwbaar resultaat van het onderzoek. U kunt uw sperma uitsluitend op afspraak inleveren op het laboratorium op dinsdagochtend tussen 8.00 en 9.00 uur en vrijdagochtend tussen 10.15 uur en 11.15 uur. Het laboratorium bevindt zich op de 2e etage van het Flevoziekenhuis gang G.

Na 3,5 maanden:

Praktijkassistente bellen voor de uitslag. (036-5329988)

Pas dan heeft u duidelijkheid omtrent onvruchtbaarheid.

Formulieren op de site

Op onze site kunt u alles nog eens nalezen. Ook vindt u daar 

Foto's van een sterilisatie:

Volg de link

Film over sterilisatie door de huisarts

Inschrijven Afspraak maken