#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Zwangerschapstest

Als je vermoedt dat je zwanger bent, bijvoorbeeld omdat je menstruatie uitblijft, kun je zelf of bij de huisarts een zwangerschapstest uitvoeren. (Ook bij de huisarts zijn er kosten aan verbonden)

Hoe werkt de zwangerschapstest

Bij een zwangerschapstest wordt gebruik gemaakt van speciale stoffen, die zich kunnen koppelen aan het zwangerschapshormoon HCG uit de urine. Zit er in de urine genoeg van dit zwangerschapshormoon HCG, dan ontstaat er als gevolg van deze koppeling bij de meeste soorten testen een kleurverandering. Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest eigenlijk? De kans op een verkeerde uitslag is bij de tegenwoordige zwangerschapstesten, ook als ze zelf worden uitgevoerd, erg klein, mits de gebruiksaanwijzing natuurlijk goed is opgevolgd.
Is de test positief, dan is het ook voor 99% zeker dat je in verwachting bent. De uitslag kan onnauwkeurig zijn als er veel eiwit in je urine zit, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking. Hetzelfde geldt wanneer de test veel te laat is afgelezen of is verricht kort na de bevalling of na een niet opgemerkte miskraam.

Kun je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting zijn?

Het is mogelijk dat je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting bent, bijvoorbeeld als je erg benieuwd bent en de test te vroeg uitvoert. Dan zit er namelijk nog te weinig zwangerschapshormoon HCG in je ochtendurine om de test te laten slagen.
Ben je ervan overtuigd dat je in verwachting bent, herhaal dan de test na een paar dagen nog eens. Blijft de test negatief en is je menstruatie al zo'n drie tot vier weken uitgebleven, vraag dan advies aan je huisarts. Ben je na je laatste menstruatie gestopt met de pil, dan is het heel normaal wanneer je volgende menstruatie even op zich laat wachten. Na het stoppen met de pil gebeurt het nogal eens dat het een of meer weken langer dan normaal duurt, voordat er een rijpe eicel vrijkomt.
Als de een of meer weken later dan normaal vrijgekomen eicel wordt bevrucht, dan is je zwangerschap ook later begonnen dan je op de grond van de laatste menstruatiedatum zou uitrekenen. Het gevolg hiervan is dat het ook een of meer weken langer duurt voordat de zwangerschapstest positief is. Overigens wordt om allerlei redenen een zwangerschap direct na het stoppen met de pil afgeraden.
Andere redenen waarom de zwangerschapstest negatief kan zijn, terwijl je al wel in verwachting bent, kunnen zijn: 
  1. ? dat je niet voldoende geconcentreerde urine hebt gebruik, bijvoorbeeld urine van overdag in plaats van de eerste ochtendurine (ook bij veel drinken 's avonds kan de ochtendurine te veel verdund zijn),
  2. ? dat je urine hebt gebruikt, die al een tijdje gestaan heeft en dus niet 'vers' meer is,
  3. ? dat je een niet geheel schoon flesje of potje hebt gebruikt om de urine in op te vangen, maar een flesje waar bijvoorbeeld nog een restant(je) van een schoonmaakmiddel in zit;
  4. ? dat je de test te vroeg hebt afgelezen.
Had je al het vermoeden dat een van de bovenstaande redenen voor jou zouden kunnen gelden, kun je de test beter een keer overdoen.
Inschrijven Afspraak maken