#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over aften

De kans is groot dat u wel eens een keer een aft heeft gehad, nagenoeg iedereen krijgt ooit te maken met deze bultjes. Over aften bestaat echter nog wel onduidelijkheid, vandaar dat wij hier vandaag verandering in willen brengen. In dit artikel laten wij u de belangrijkste zaken zien omtrent aften.

Wat is een aft?

Een aft is een zweer die zich vormt op de slijmvliezen. Ze worden ook wel aphthae, aphthosis en aphthous stomatitis genoemd. Een aft is meestal een terugkerende ronde of ovale zweer in de mond op een plaats waar de huid niet stevig aan het onderliggende bot vastzit, zoals aan de binnenkant van de lippen en wangen of onder de tong. Aften kunnen ook de genitali?n bij mannen en vrouwen aantasten. Terugkerende aften zijn meestal niet zo vervelend, maar ze kunnen bij sommige mensen duiden op bepaalde gezondheidsproblemen.

Wie loopt er een risico op een aft?

Iedereen kan een aft krijgen; 20% van de bevolking heeft er één of meer, althans af en toe. Ze verschijnen meestal voor het eerst in de kindertijd of adolescentie, en treffen vaker vrouwen dan mannen. Interessant is dat roken bescherming kan bieden tegen aften, ook al maakt roken veel orale en huidaandoeningen erger.

Niet-seksueel verworven genitale ulceratie

Niet-seksueel verworven genitale ulceratie (NSGU) verwijst naar een aft in genitale plaatsen. Een genitale aft wordt ook wel een Lipschutz-zweer genoemd. Een genitale aft komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan gepaard gaan met veel pijn en zwelling. Reactieve genitale zweer volgt op een infectie. NSGU kan duiden op een van de onderstaande aandoeningen of ziektes: ?         Behcet syndroom ?         Glutengevoelige enteropathie (coeliakie) ?         Ontstekingsdarmziekte ?         Menselijke immunodefici?ntie virus (HIV) infectie.

Wat zorgt voor een aft?

De precieze reden waarom zich een aft ontwikkelt is nog niet duidelijk. Ongeveer 40% van de mensen die een aft krijgt, heeft een familiegeschiedenis met mensen die last hebben van aften. Dokteren gaan er van uit dat het immuunsysteem verstoord wordt door een externe factor en abnormaal reageert tegen een eiwit in het slijmvlies. De factoren die kunnen zorgen voor het ontstaan van aften zijn: ?         Emotionele stress en gebrek aan slaap ?         Mechanisch trauma, bijvoorbeeld een zelf toegebrachte beet ?         Voedingstekort, in het bijzonder een tekort aan vitamine B, ijzer en foliumzuur ?         Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder chocolade ?         Bepaalde tandpasta's; dit kan betrekking hebben op natriumlauwtesulfaat (het schuimende bestanddeel van tandpasta). ?         Menstruatie ?         Bepaalde medicijnen, waaronder nicorandil, gegeven voor angina ?         Virale infecties. Voor het behandelen van aften is het mogelijk om bij de drogist of de apotheek een bepaald zalfje te halen. Dit zalfje wordt op de aft gesmeerd en zal ervoor zorgen dat de aft binnen enkele dagen zal verdwijnen. Mocht u niet van uw aften af kunnen komen dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om te bekijken wat de onderliggende oorzaak kan zijn.
Inschrijven Afspraak maken