#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over bloedarmoede

Een klein deel van de mensen bij ons in het land heeft last van bloedarmoede. Er bestaan nog altijd een hele hoop twijfels en onduidelijkheden over deze aandoening, vandaar dat wij u hier wat meer over willen laten zien in dit artikel. Na het lezen weet ook u wat bloedarmoede eigenlijk inhoudt.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede is een aandoening waarbij u niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft om voldoende zuurstof in uw lichaamsweefsels te vervoeren. Het hebben van bloedarmoede kan u vermoeid en zwak laten voelen. Er zijn vele vormen van bloedarmoede, elk heeft zo zijn eigen oorzaak. De bloedarmoede kan tijdelijk of op lange termijn zijn, en het kan zich van mild tot ernstig uitstrekken. Maak een afspraak met uw arts  als u vermoedt dat u bloedarmoede hebt. Het kan een waarschuwingsteken van ernstige ziekte zijn. De behandelingen voor bloedarmoede strekken zich van het nemen van supplementen tot aan het ondergaan van medische procedures.

Symptomen van bloedarmoede

De bloedarmoede symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak. Als de bloedarmoede door een chronische ziekte wordt veroorzaakt, kan de ziekte dit maskeren om er zo voor te zorgen dat de bloedarmoede door tests voor een andere ziekte zou kunnen worden aangemerkt. Afhankelijk van de oorzaken van uw bloedarmoede, zou u geen symptomen kunnen hebben. De symptomen, als zij voorkomen, kunnen de volgende omvatten: ?         Vermoeidheid ?         Zwakte ?         Bleke of gelige huid ?         Onregelmatige hartslagen ?         Kortademigheid ?         Duizeligheid of lichthoofdigheid

Oorzaken van bloedarmoede

Bloedarmoede ontstaat wanneer uw bloed niet genoeg rode bloedcellen bevat. Uw lichaam maakt drie soorten bloedcellen - witte bloedcellen om infecties te bestrijden, bloedplaatjes om uw bloedstolsel te helpen en rode bloedcellen om zuurstof door uw lichaam te vervoeren. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine - een ijzerrijk eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft. Hemoglobine laat rode bloedcellen toe om zuurstof uit uw longen naar alle delen van uw lichaam te transporteren en om kooldioxide uit andere delen van het lichaam naar uw longen te transporteren om te worden uitgeademd. De meeste bloedcellen, waaronder rode bloedcellen, worden regelmatig geproduceerd in uw beenmerg - een sponsachtig materiaal dat in de holten van uw botten wordt aangetroffen. Om hemoglobine en rode bloedcellen te produceren heeft uw lichaam ijzer, vitamine B-12, foliumzuur en andere voedingsstoffen nodig uit het voedsel dat u eet.

Het voorkomen van bloedarmoede

Veel soorten bloedarmoede kunnen niet worden voorkomen. Maar u kunt ijzertekort bloedarmoede en vitamine tekort anemie voorkomen door het eten van een dieet dat een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen omvat waaronder: ?         IJzer. IJzerrijke voedingsmiddelen omvatten rundvlees en ander vlees, bonen, linzen, ijzer-verrijkte granen, donkergroene bladgroenten en gedroogd fruit. ?         Folate. Deze voedingsstof, en zijn synthetische vorm foliumzuur, kan worden gevonden in fruit en vruchtensappen, donkergroene bladgroenten, groene erwten, pinda's en verrijkte graanproducten, zoals brood, granen, pasta en rijst. ?         Vitamine B-12. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B-12 omvatten vlees, zuivelproducten en verrijkte granen en sojaproducten. ?         Vitamine C. Levensmiddelen die rijk zijn aan vitamine C omvatten citrusvruchten en sappen, paprika's, broccoli, tomaten, meloenen en aardbeien. Deze helpen ook om de ijzeropname te verhogen.
Inschrijven Afspraak maken