#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat je moet weten over bloeduitstorting in het oogwit

Er zijn mensen die last hebben van een bloeduitstorting in het oogwit. Dit kan er een beetje raar uitzien, vandaar dat mensen gelijk van het ergste uitgaan. Maar is een bloeduitstorting in het oogwit wel zo gevaarlijk? In dit artikel zullen wij u alles laten zien wat u maar moet weten over dit symptoom.

Wat is een bloeduitstorting in het oogwit

Een subconjunctivale bloeding (ook wel een bloeduitstorting in het oogwit ) treedt op wanneer een klein bloedvat net onder het heldere oppervlak van uw oog (conjunctiva) breekt. Het bindvlies kan het bloed niet snel opnemen, waardoor het bloed vast komt te zitten. Misschien realiseert u zich pas dat u een subconjunctivale bloeding hebt als u  in de spiegel kijkt en merkt dat het witte deel van uw oog helder rood is. Een subconjunctivale bloeding treedt vaak op zonder dat uw oog duidelijk wordt beschadigd. Zelfs een sterke niesbui of hoest kan een bloedvat in het oog doen breken. U hoeft het niet te behandelen. Uw symptomen kunnen u zorgen baren, echter is een subconjunctivale bloeding meestal een onschuldige aandoening die binnen twee weken zo weer verdwijnt.

De symptomen van een bloeduitstorting in het oogwit

Het meest voor de hand liggende teken van een bloeduitstorting in het oogwit is een felrode vlek op het wit (sclera) van je oog. Ondanks het bloederige uiterlijk zou een subconjunctivale bloeding geen verandering in uw gezichtsvermogen, geen afscheiding van uw oog en geen pijn moeten veroorzaken. Uw enige ongemak kan een kriebelend gevoel op het oogoppervlak zijn. Als u terugkerende subconjunctivale bloedingen of andere bloedingen hebt, praat dan met uw arts.

Oorzaken van een bloeduitstorting in het oogwit

De oorzaak van een bloeduitstorting in het oogwit is niet altijd bekend. De volgende handelingen kunnen een klein bloedvat in uw oog doen scheuren: ?         Krachtig hoesten ?         Krachtig niezen ?         Vermoeidheid ?         Braken In sommige gevallen kan een bloeduitstorting in het oogwit  het gevolg zijn van een oogletsel. Dit kan bijvoorbeeld komen door het overmatig wrijven in de ogen. Gezondheidscomplicaties van een subconjunctivale bloeding zijn zeldzaam. Als uw aandoening het gevolg is van een trauma, kan uw arts uw oog beoordelen om ervoor te zorgen dat u geen andere oogcomplicaties of letsel heeft.

Oorzaken van een bloeduitstorting in het oogwit

De oorzaak van een bloeduitstorting in het oogwit is niet altijd bekend. De volgende handelingen kunnen een klein bloedvat in uw oog doen scheuren:

?         Krachtig hoesten

?         Krachtig niezen

?         Vermoeidheid

?         Braken

In sommige gevallen kan een bloeduitstorting in het oogwit  het gevolg zijn van een oogletsel. Dit kan bijvoorbeeld komen door het overmatig wrijven in de ogen. Gezondheidscomplicaties van een subconjunctivale bloeding zijn zeldzaam. Als uw aandoening het gevolg is van een trauma, kan uw arts uw oog beoordelen om ervoor te zorgen dat u geen andere oogcomplicaties of letsel heeft.

Preventie van een bloeding

Als de bloeding in uw oog een duidelijk aantoonbare oorzaak heeft, zoals een bloedingsstoornis of bloed verdunnende medicatie, vraag dan aan uw arts of u maatregelen kunt nemen om het risico op een subconjunctivale bloeding te verminderen. Als u over uw ogen moet wrijven, wrijf dan zachtjes over uw ogen. Te hard wrijven over uw ogen kan een licht trauma aan uw ogen veroorzaken, wat kan leiden tot een subconjunctivale bloeding. Het is niet iets om u zorgen over te maken, dit is dan ook echt een aandoening waarbij het er erger uitziet dan dat het daadwerkelijk is. De rode plek zal vanzelf verdwijnen wanneer u hier voor een tijdje lang niet meer aan zal komen.
Inschrijven Afspraak maken