#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Blue Monday

De feestdagen zijn voorbij de gezelligheid verdwijnt naar de achtergrond. De goede voornemens zijn compleet verdrongen door de alledaagse beslommeringen. Naarstig wordt in de vakantiegidsen gezocht naar een ontspannende vakantie, die echter nog maanden  op zich zal laten wachten. De winter doet zijn intrede het is koud en guur weer. En tot slot van ramp valt de belastingdienst je lastig met de blauwe enveloppe.  Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar ooit door een Brits psyholoog (Amall) bedacht. 

10 gouden tips die je kunnen helpen tegen depressieve klachten (lees: wat is een depressie?):

  1. Blijf doorgaan met de activiteiten die je voorheen erg leuk vond. Als jij dol bent op paardrijden, stop hier dan niet mee, ook al heb je er vandaag de dag veel minder zin in. Ging je eerder graag iedere week nar een cafeetje, probeer dit dan ook nu te blijven doen. Ondanks dat je je niet gezellig voelt of weinig te zeggen hebt. Lukken bepaalde activiteiten je echt niet meer, kijk dan of je een middenweg kunt vinden. In plaats van in een cafeetje wat te gaan drinken of iedere week paard te rijden kan je thuis bij iemand wat gaan drinken of kan je eens per maand een bosrit maken.
  2. Probeer iedere dag een momentje van beweging in te plannen. Beweging is goed voor je en zorgt ervoor dat er een bepaald stofje in je lichaam wordt aangemaakt wat je positief doet voelen. Ga niet gelijk iedere dag overmatig bewegen, maar kies ook hier voor een middenweg. Verwijt jezelf ook niet direct van alles wanneer het een keertje niet lukt.
  3. Houd contact met vrienden. Misschien heb je meer de neiging om jezelf van alles en iedereen te isoleren, maar hoe prettig en veilig dit ook voelt, het werkt uiteindelijk averechts. Je stemming zal er op den duur door verslechteren, waardoor je je nog meer gaan isoleren en in een negatieve eenzame cirkel terecht komt.
  4. Zorg ervoor dat je een bepaalde regelmaat vasthoudt. Ritme in je dagelijkse bezigheden is belangrijk en zorgt ervoor dat je in beweging en actief blijft. Probeer je bed overdag te vermijden.
  5. Wanneer je last hebt van een depressie wil je nog wel eens snel ge?rriteerd en gestresst zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende dingen te doen die ontspannen. Ga lekker zwemmen, ga eens naar een sauna of schoonheidsspecialist. Kijk gezellig een film thuis op de bank of ga naar de bioscoop.
  6. Onderzoek wat voor jou risicofactoren en triggers zijn voor negatieve gevoelens. Wanneer dit bijvoorbeeld veel leegte op een dag is, geen dagstructuur, dan is het van belang om iedere avond voor jezelf een plan te maken, een soort rooster, voor de volgende dag. Als jouw trigger 'alleen zijn' is, zorg dan dat je, ookal heb je er geen zin in, iedere dag even bij iemand langsgaat en/of iemand aan de telefoon spreekt. Als een trigger voor jou het mislukken van iets is, dan is het verstandig om te kijken hoe je hierover je gevoelens kan uiten zodat je er niet negatief over door blijft piekeren.
  7. Wees je bewust van de negatieve manier waarop je denkt en je je zorgen maakt. Misschien loop je een groot deel van de dag wel te piekeren over van alles en nog wat. Dit levert je niks op, enkel een druk en bezorgd hoofd en veel stress. Probeer eens te ontdekken of je van de meeste positieve dingen iets negatiefs maakt en hoe je jezelf hierin een halt kan toeroepen.
  8. Vermijd destructief gedrag om je gevoelens te ontvluchten. Op korte termijn voelt dit misschien als beste manier om de dag door te komen, maar op termijn zal dit je alleen maar tegenwerken.
  9. Vraag steun. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel echt nodig om te doen. Neem jezelf, je toekomst en je leven serieus en vraag hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je stelt je niet aan. Ook sterke mensen hebben steun nodig, je bent niet zwak. Hoe meer steun je durft te ontvangen, hoe beter je zult kunnen vechten tegen de depressie.
  10. Als de depressie lange tijd blijft aanhouden, praat dan eens met je huisarts voer medicatie.Het is niet schaamtevol om deze medicatie te gebruiken. Het is toch ook niet schaamtevol om paracetamol te slikken wanneer je hoofdpijn hebt? Anti-depressiva kan je net dat steuntje in de rug geven om vooruit te komen of net die extreme dalen in je stemming wat verminderen.
bron: proud2bme

Inschrijven Afspraak maken