#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een buikgriep

Een buikgriep is erg vervelend om te krijgen. Het zorgt voor een hoop ongemak en kan met zich meebrengen dat u meerdere dagen ziek op bed moet blijven liggen. Nu kent lang niet iedereen de symptomen van een buikgriep, vandaar dat we hier even bij stil moeten staan.

Wat is een buikgriep?

Virale gastro-enteritis is een darmontsteking die wordt gekenmerkt door waterige diarree, buikkrampen, misselijkheid of braken en soms koorts. De makkelijkste manier om virale gastro-enteritis - vaak genoemd buikgriep - te krijgen is door contact met een besmette persoon of door vervuild voedsel of water in te nemen. Als u gezond bent, herstelt u waarschijnlijk zonder verdere complicaties. Maar voor baby?s, oudere volwassenen en mensen met een aangetast immuunsysteem kan virale gastro-enteritis dodelijk zijn. Er is geen effectieve behandeling voor virale gastro-enteritis, dus preventie is essentieel. Naast het vermijden van voedsel en water dat besmet kan zijn, zijn grondige en frequente handwasbeurten je beste verdediging.

Symptomen van buikgriep

Hoewel het vaak buikgriep wordt genoemd, is gastro-enteritis niet hetzelfde als griep. Echte griep (griep) treft alleen uw ademhalingssysteem - uw neus, keel en longen. Gastro-enteritis daarentegen valt uw darmen aan en veroorzaakt tekenen en symptomen als: ?         Waterige, meestal niet-bloedige diarree - bloedige diarree betekent meestal dat u een andere, ernstiger infectie heeft. ?         Buikkrampen en buikpijn ?         Misselijkheid, braken of beide ?         Af en toe spierpijn of hoofdpijn ?         Laagwaardige koorts Afhankelijk van de oorzaak kunnen de symptomen van virale gastro-enteritis binnen één tot drie dagen na uw besmetting optreden en kunnen ze variëren van licht tot ernstig. De symptomen duren meestal maar een dag of twee, maar kunnen soms ook 10 dagen aanhouden. Omdat de symptomen vergelijkbaar zijn is het gemakkelijk om virale diarree te verwarren met diarree veroorzaakt door bacteri?n, zoals Clostridium difficile, salmonella en E. coli, of parasieten, zoals giardia.

Oorzaken van buikgriep

De kans is het grootst dat u virale gastro-enteritis krijgt als u besmet voedsel of water eet of drinkt, of als u gebruiksvoorwerpen, handdoeken of voedsel deelt met iemand die besmet is. Een aantal virussen kan gastro-enteritis veroorzaken, dit zijn onder andere:

?         Norovirussen. Zowel kinderen als volwassenen hebben last van norovirussen. Norovirus besmetting kan door gezinnen en groepen heen verspreiden. Het is waarschijnlijk dat het zich verspreidt onder mensen in kleine ruimtes. In de meeste gevallen pikt u het virus op uit besmet voedsel of water, hoewel overdracht van mens op mens ook mogelijk is.

?         Rotavirus. Wereldwijd is dit de meest voorkomende oorzaak van virale gastro-enteritis bij kinderen, die meestal besmet zijn wanneer ze hun vingers of andere met het virus besmette voorwerpen in hun mond stoppen. De infectie is het ernstigst bij baby's en jonge kinderen. Volwassenen die besmet zijn met het rotavirus hebben misschien geen symptomen, maar kunnen de ziekte nog steeds verspreiden. Een vaccin tegen virale gastro-enteritis is in sommige landen, waaronder Nederland, beschikbaar en lijkt effectief te zijn in het voorkomen van de infectie.

Buikgriep is een griep die dus veel voorkomt, maar er zijn nog meer varianten van de griep. De een is heftiger dan de andere en ook hier hebben wij een informatief artikel over opgesteld 
Inschrijven Afspraak maken