#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Medicinale Cannabis

Cannabis werd in oorsprong gebruikt als medicijn. Tegenwoordig is medicinale cannabis op recept te krijgen bij de apotheek als middel tegen onder meer (zenuw)pijn, ontstekingen en spasmen. De huisartsen van Medi-Mere schrijven dit op strikt medische indicatie voor. Er bestaan verschillende soorten medicinale cannabis, en wel onder namen: 
  • Bedrocan
  • Bedrobinol
  • Bediol
  • Bedica
Deze vari?teiten verschillen van elkaar in sterkte en samenstelling. Daardoor zijn werking en toepassing ook verschillend. Er zijn aanwijzingen dat cannabis met een hoog CBD-gehalte (waaronder Bediol) goed werkt tegen pijn en spasmen, bijvoorbeeld bij patiënten met multiple sclerose (MS). Het lijkt ook goed te werken tegen ontstekingsreacties. Cannabis met voornamelijk THC (Bedrocan, Bedica en Bedrobinol) is vooral effectief bij aandoeningen zoals het syndroom van Gilles de la Tourette, therapieresistent glaucoom en bij klachten zoals gewichtsverlies, misselijkheid en braken. De uitwerking van medicinale cannabis verschilt van persoon tot persoon. Daarom bepaalt de arts in overleg met patiënt:
  • welke vari?teit het meest geschikt is,
  • hoeveel hij per keer en per dag nodig heeft,
  • hoe hij de medicinale cannabis gebruikt. 

Inname medicinale cannabis

Voor gebruik van medicinale cannabis is geen maximale hoeveelheid vastgesteld. De apotheek levert de cannabis in potjes van 5 gram. Patiënten beginnen veelal met een lage dosering. Bij onvoldoende resultaat kan de arts de dosering verhogen. Er bestaat GEEN VERGOEDING bij de meeste zorgverzekeraars. De patiënt zet er thee van of ademt het in met behulp van een verdampingsapparaat en  verdamper. Roken van medicinale cannabis in combinatie met tabak is af te raden, omdat roken van tabak verslavend werkt. Bij inname met thee duurt het minimaal 30 tot 90 minuten voordat patiënten iets merken van de werking. Het maximale effect ontstaat na gemiddeld twee tot drie uur. Na vier tot acht uur is medicinale cannabis uitgewerkt. Gelijktijdige inname van vetrijk voedsel kan de opname van de werkzame stoffen verbeteren. Bij inhalatie neemt het lichaam de werkzame bestanddelen snel op. Het maximale effect wordt hierdoor al binnen enkele minuten bereikt. Bij inhalatie is medicinale cannabis na ongeveer drie tot vier uur uitgewerkt. De dosering is bij inhalatie goed bij te sturen.

Cannabisbureau

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is als overheidsorganisatie verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Apothekers en onderzoeksinstellingen zoals universiteiten en ziekenhuizen kunnen bij ons terecht voor legale medicinale cannabis. Voor meer informatie lees op de site van VWS
Inschrijven Afspraak maken