#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Diarree

Wat is diarree?

Diarree is dunne, waterige ontlasting die veel vaker komt dan u gewend bent. Een bekende definitie is; "te veel, te vaak en te dun"

Overzicht

 1. Diarree is dunne waterige ontlasting die veel vaker komt dan u gewend bent.
 2. Drink extra veel om uitdroging te voorkomen.
 3. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon na waterige ontlasting. 
 4. Diarree gaat meestal binnen een week vanzelf over.
 5. Bel uw huisarts bij koorts en/of tekenen van uitdroging.

Wat zijn de verschijnselen bij een darminfectie?

Diarree kan samengaan met:
 1. buikkrampen (door krampen in de darmen kunt u de ontlasting moeilijk ophouden en moet u snel naar het toilet)
 2. misselijkheid en overgeven
 3. moe en slap voelen
 4. soms koorts
 5. soms hoofdpijn
Bij water dunne diarree verliest u veel vocht. U verliest extra veel vocht als u overgeeft, koorts heeft en als het warm weer is. Als u heel veel vocht verliest en te weinig drinkt, kunt u uitdrogen. Ouderen boven de 70 jaar en kinderen onder de 2 jaar drogen sneller uit dan volwassenen.

Wat zijn verschijnselen van uitdroging?

Dit zijn tekenen van uitdroging:
 1. niet of weinig plassen (donkere urine)
 2. dorst
 3. droge mond
 4. lusteloosheid
 5. flauwvallen
 6. verwardheid
 7. sufheid
 8. snelle ademhaling
 9. snelle hartslag
 10. diepliggende ogen
 11. koude armen en benen

Hoe ontstaat diarree?

Diarree komt meestal door een virale darminfectie. Een darminfectie kan ook ontstaan door bacteri?n of parasieten. U kunt hiermee in aanraking komen wanneer u bijvoorbeeld op reis bent, vooral als u uw handen niet wast als u naar de wc bent geweest en voor het (bereiden van) eten. Of wanneer u kip of vlees eet dat niet goed gaar is. De virussen, bacteri?n of parasieten komen via de mond in de darmen, en veroorzaken een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Doordat het vocht in de darm blijft, wordt de ontlasting dunner. Iemand met een darminfectie kan de ziekteverwekkers via de ontlasting op een ander overdragen. Dus vooral via het toilet en ongewassen handen. Virussen kunnen soms ook via speeksel worden overgedragen, bijvoorbeeld bij gebruik van andermans ongewassen bestek. Ook in besmet water of voedsel kunnen bacteri?n zitten die een darminfectie veroorzaken. Er kunnen (zeker als iemand langer dan enkele weken diarree heeft) ook andere oorzaken van diarree zijn, zoals:
 1. gebruik van medicijnen (zoals antibiotica of antidepressiva)
 2. overmatig gebruik van (kunstmatig) gezoete dranken, zoals appelsap of lightproducten
 3. een prikkelbare darm
 4. colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn
Bij deze laatste 4 oorzaken is de diarree niet besmettelijk.

Adviezen bij diarree

Eten en drinken als u diarree heeft

 1. Het is belangrijk dat u extra veel drinkt (2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree, hoe meer u moet drinken om uitdroging te voorkomen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water (of thee, bouillon of iets anders) nadat u waterige ontlasting heeft gehad. Drink geen frisdrank of energiedrankjes.
 2. Als u ook overgeeft of koorts heeft, is drinken extra belangrijk.
 3. Als u overgeeft, drink dan kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zo houdt u toch wat vocht binnen. Zodra u zich wat beter voelt, kunt u geleidelijk wat meer tegelijk gaan drinken.
 4. Zodra u weer trek heeft, kunt u geleidelijk weer gaan eten waar u zin in heeft. Daardoor voelt u zich meestal ook beter. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig bij diarree.
 5. Bij buikkrampen kunt u het beste kleine porties eten. Wanneer er iets in uw maag komt, worden uw darmen automatisch ook geprikkeld. Soms ontstaat daardoor weer een golf van diarree. Dat betekent niet dat u iets verkeerds gegeten heeft, maar dat uw maag en darmen nog gevoelig zijn. Ook als u veel achterelkaar drinkt, kunt u direct aandrang voelen.
 6. Als de diarree langer dan 7 dagen duurt of weer terugkomt, gebruik dan tijdelijk geen zoete dranken, zoals melk of appelsap. Soms kunnen de darmen deze zoete drank tijdelijk minder goed verdragen na een infectie.

Als u koorts heeft en zich ziek voelt, kan bedrust u goed doen.

Voorkom dat u anderen besmet

 1. Was regelmatig uw handen met water en zeep: iedere keer als u naar het toilet bent geweest en voordat u eten of drinken klaar maakt. Droog na het handen wassen de handen goed af met een (eigen) schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes.
 2. Was gebruikte glazen, borden en bestek goed af.
 3. Leg uit aan de mensen om u heen dat ze dezelfde hygi?nische maatregelen moeten nemen. Vooral handen wassen en afdrogen na gebruik van het toilet en voor het (bereiden van} eten. De kans dat ze besmet worden is dan kleiner.
 4. Werkt u bijvoorbeeld in de horeca of in de verzorging of verpleging van mensen, dan is de kans dat u anderen besmet extra groot. Het kan dan verstandig zijn om thuis te blijven tot de diarree over is. Neem contact op met de bedrijfsarts om dit te bespreken.

Voorkom dat u (weer) een darminfectie krijgt

 1. Let erop dat u veilig met voedsel omgaat. Neem elke dag een schone vaatdoek en gebruik alleen schone messen en snijplanken. Gebruik aparte messen en snijplanken voor het snijden van rauw vlees.
 2. Was uw handen voor en na het bereiden van voedsel, vooral na het aanraken van rauw vlees.
 3. Was uw handen voor het eten en nadat u op het toilet bent geweest. Droog na het handen wassen de handen goed af. Gebruik een schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes.
 4. Bewaar resten van uw maaltijd altijd in de koelkast en niet langer dan 2 dagen. Resten van afhaalmaaltijden kunt u beter niet bewaren.
 5. In warme landen en primitieve omstandigheden heeft u meer kans om met besmet water of voedsel in aanraking te komen. Informeer voordat u naar deze landen gaat, hoe u de kans op (reizigers)diarree verkleint.

Medicijnen bij diarree

Diarree gaat meestal vanzelf over. Medicijnen zijn vaak niet nodig bij diarree. Er zijn twee medicijnen die u kunt gebruiken bij diarree: ORS (oral rehydration solution) Bij hevige diarree kunt u ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. ORS is een drankje met speciale suikers (glucose) en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. U kunt dit zonder recept bij de apotheek of drogist kopen: als kant-en-klare drank of als oplospoeder waarmee u het drankje zelf kunt maken. Lees eerst de bijsluiter en volg de gebruiksaanwijzing. Meng ORS met water, niet met eten of ander drinken. Daarnaast mag u eten en drinken waar u zin in heeft (geen frisdrank of energiedrank). Haal voor kinderen kinder-ORS. Neem ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging of als u uitgedroogd bent. Bijvoorbeeld:
 1. bij hevige diarree (minstens 6 keer per dag) zolang de ontlasting waterdun is
 2. als u herhaaldelijk (meer dan 4 keer per dag) moet overgeven
 3. als u bij diarree door koorts of overgeven extra veel vocht verliest en te weinig drinkt of erg veel dorst heeft
 4. als u ouder bent dan 70 jaar
Loperamide Loperamide is een 'stopmiddel' dat u kunt gebruiken als u op reis gaat of even ongehinderd moet werken. Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder vaak komt. Het kan echter verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet.
Loperamide kunt u zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Neem loperamide maximaal 2 dagen, anders kunt u last krijgen van verstopping. Gebruik het middel niet als u koorts heeft of als u bloederige diarree heeft. Loperamide mag u niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef geen loperamide aan kinderen jonger dan 8 jaar. Koolstoftabletten (actieve kool) helpen niet bij diarree. Heeft diarree invloed op mijn andere medicijnen? Let op: Sommige medicijnen (zoals de anticonceptie-pil of ?de pil?), kunnen door diarree minder goed of helemaal niet werken. Ook bij braken binnen 4 uur na inname van de medicijnen kan het zijn dat het medicijn onvoldoende in uw lichaam wordt opgenomen. Houd daar rekening mee. 
Heeft u diabetes? Dan heeft u kans dat bij een darminfectie de bloedsuiker wat verhoogd of juist verlaagd is. Ook is het dan extra belangrijk dat u voldoende drinkt.
Gebruikt u plaspillen? Dan verliest u extra veel vocht. Overleg met uw huisarts of u bij diarree de plaspil tijdelijk moet minderen. 

Hoe gaat het verder bij diarree?

Diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen vanzelf over. In 90% van de gevallen is de diarree binnen 10 dagen over. Volg de adviezen op en blijf letten op tekenen van uitdroging. Bij uitdroging is snelle behandeling nodig. Bij gezonde volwassenen is de kans op uitdrogen erg klein.

Wanneer contact opnemen bij diarree?

Neem contact op met de assistente van uw huisarts in deze situaties:
 1. U gaat zich suf voelen, begint in de war te raken of denkt dat u gaat flauwvallen.
 2. De water dunne diarree (6 keer of meer per dag) duurt 3 dagen of langer.
 3. U bent ouder dan 70. Neem dan al contact op na 1 dag diarree, zeker als u er koorts bij heeft.
 4. U blijft overgeven.
 5. U drinkt weinig.
 6. U heeft erge dorst.
 7. U heeft een dag niet meer geplast.
 8. U heeft voortdurend buikpijn.
 9. Er zit bloed of slijm bij de ontlasting.
 10. U heeft 3 dagen lang koorts bij de diarree.
 11. De diarree is na een week niet minder geworden.
De huisarts kijkt dan of verder onderzoek nodig is.