#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Doppleronderzoek (vaatonderzoek)

De bedoeling van het Doppleronderzoek is de bloedstroom in de vaten, slagaders of aders te onderzoeken. Dit onderzoek wordt gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel 'etalagebenen' genoemd. Officieel heet het: claudicatio intermittens. Dit is eveneens een methode van onderzoek bij mensen met spataders. Op alle locaties van Medi-Mere kunnen wij dit onderzoek doen.

Wat is een vaatonderzoek?

Bij een vaatonderzoek worden de (slag)aders in uw armen en/of benen onderzocht. Met behulp van geluidsgolven wordt door de assistente geluisterd naar de bloedstroom. Vervolgens meet zij de bloeddruk in beide benen en armen. Het onderzoek vindt plaats in de behandelkamer en duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding op het onderzoek

Het is van belang om met een goed uitgerust lichaam te starten met het onderzoek. We vragen u dan ook om tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn, zodat uw lichaam even tot rust kan komen. Tijdens het onderzoek krijgt u een bloeddrukband om uw enkels en één om elke arm. Om die reden adviseren we u gemakkelijke zittende kleding aan te doen. 

V??r het onderzoek

Voor het onderzoek doet u uw schoenen en de broek tot de knieën omhoog. De assistente vraagt u dan om op de onderzoeksbank te gaan liggen.

Het onderzoek met geluidsgolven

Het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk. De geluidsgolven die het apparaatje uitzendt worden door het bloed dat door de slagaders stroomt, teruggekaatst. Vervolgens vangt het apparaat de golven weer op en dit signaal wordt door het Dopplerapparaat hoor- en zichtbaar gemaakt. Het geluid dat u hoort is een versterking van dit signaal. Dit lawaai is normaal.

Na  het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan. De praktijkondersteuner of assistente bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. Ook kunt u een afspraak maken met de huisarts om eea nog te bespreken.

Het meten van de enkel arm index

Inschrijven Afspraak maken