#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Examenstress

De examentijd wordt bij de examenkandidaat ervaren als zeer stressvol. Sommige mensen nemen druppeltjes, tabletjes of wat ook maar kan helpen tegen die nervositeit. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten en welke de ergste zenuwen weghalen? en je haalt het gewoon uit je eigen lichaam. 

Slapen

Goede nachtrust is belangrijk om scherp de examendagen in te gaan. Je lichaam en geest herstellen tijdens de nachtelijke uren en zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid is van groot belang gedurende deze dagen. Uitgerust aan deze stressvolle dagen beginnen is belangrijk, want wat je ook doet je lichaam is hoe dan ook gespannen. Ga op tijd naar bed, drink geen alcohol voordat je gaat slapen en probeer in de ochtend in alle rust wakker te worden. Sta extra op tijd op om lichaam en geest rustig te laten ontwaken. 

Organiseren

Je werk goed organiseren geeft rust. Als het goed is heb je het meeste studiewerk al verricht voordat je aan je examens begint, maar dat neemt niet weg dat je jezelf een geestelijke last ontneemt als je alles qua planning goed hebt lopen. Dat wil zeggen: 
  • Zorg dat je kamer is opgeruimd en kleren geordend, zodat je niet hoeft te stressen om de juiste kleding aan te trekken.
  • Je bureau of tafel moet overzichtelijk zijn. Zorg dat je weet wat waar ligt.
  • Plan voldoende tijd voor het leren en herlezen van de stukken en reken je qua tijd niet rijk. Wees realistisch.
  • Twijfel je nog over bepaalde studievakken, ruim daar wat extra tijd voor in en ga afgezonderd zitten om het goed door te kunnen nemen.
  • Een goed ontbijt en lunch geeft lichaam energie.
  • Alleen maar blokken werkt toch niet, je neemt op een gegeven moment niet meer op. Wissel studeren en ontspanning af. 

Eten en drinken

Voeding levert energie om je hersens te laten werken. Gezonde voeding lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Fruit, voldoende koolhydraten in de vorm van brood (de belegde boterham) of muesli in de yoghurt/kwark en neem iets extra's mee voor onderweg. Dit voor het geval je even wat extra energie nodig hebt. Neem dan een gezonde reep die je een flinke energieboost geeft en welke ook nog even doorwerkt in plaats van de chocolade/noot-repen. Drinken is altijd belangrijk, maar drink niet te veel. Op dagbasis is zo?n 1,5 liter prima en neem een flesje water in je tas mee voor het geval je dorst krijgt. Vraag eventueel je huisarts voor meer adviezen.

Bewegen

Ga tussen studiemomenten even een stukje lopen of pak de fiets en bij voorkeur alleen. Even je gedachten je gedachten laten, ontspannen en daarna kan je je weer opladen voor de volgende test. 

Tot slot

Wij wensen alle examenkandidaten heel erg veel succes!