#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over flauwvallen

Wellicht bent u ook ooit een keer in uw leven flauwgevallen. U zou zeker niet de enige zijn, aardig wat mensen krijgen ooit een keer in hun leven te maken met een flauwte. In dit artikel zullen wij u wat meer laten zien over flauwvallen, zo weet u beter wat u kan overkomen.

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen treedt op wanneer uw hersenen tijdelijk niet voldoende bloedtoevoer krijgen, waardoor u het bewustzijn verliest. Dit bewustzijnsverlies is meestal van korte duur. Flauwvallen kan soms geen medische betekenis hebben. Echter kan de oorzaak kan een ernstige aandoening zijn, vaak met betrekking tot het hart. Behandel bewustzijnsverlies daarom als een medische noodsituatie totdat de tekenen en symptomen zijn verlicht en de oorzaak bekend is. Praat met uw arts als u meer dan eens flauwvalt.

Op wat voor manieren kunt u flauwvallen

Er zijn verschillende soorten syncope (flauwvallen). Drie veel voorkomende soorten syncopen zijn: ?         Vasovagale syncope. Vasovagal syncope impliceert de vaguszenuw. Het kan worden veroorzaakt door emotionele trauma's, stress, het zien van bloed of lange tijd staan. ?         Carotis sinus syncope. Dit type gebeurt wanneer de halsslagader in de nek vernauwd is, meestal na het draaien van uw hoofd naar één kant of het dragen van een te strakke kraag. ?         Situationele syncope. Dit type komt voor door overbelasting tijdens het hoesten, plassen, het verplaatsen van uw darmen of maag- en darmklachten.

Wat doen als u flauwvalt

?         Ga liggen of ga zitten. Om de kans op het weer flauwvallen te verminderen is het verstandig om niet te snel op te staan. ?         Plaats uw hoofd tussen uw knieën als u gaat zitten.

Wat doen als iemand anders flauwvalt

?         Plaats de persoon op zijn of haar rug. Als er geen verwondingen zijn en de persoon ademt, til dan, indien mogelijk, de benen van de persoon boven het hartniveau - ongeveer 30 centimeter (12 inches) - op. Maak riemen, kragen of andere vernauwende kleding los ?         Om de kans op opnieuw flauwvallen te verminderen, moet u de persoon niet te snel op laten staan. Als de persoon niet binnen een minuut weer bij bewustzijn komt, bel dan 112 of uw lokale noodnummer. ?         Controleer of er sprake is van ademhaling. Als de persoon niet ademt, begin dan met reanimatie. Bel 112 of uw lokale noodnummer. Ga door met reanimeren totdat er hulp komt of de persoon begint te ademen. ?         Als de persoon gewond is geraakt tijdens een val in verband met een flauwte, behandel dan hobbels, blauwe plekken of snijwonden op de juiste manier. Controleer het bloeden met directe druk. Vaak is een flauwte niets om u zorgen over te maken. Mocht u zich toch druk maken dan is het natuurlijk altijd een goede optie om even langs te gaan bij de huisarts om te bekijken of er geen sprake is van een achterliggend oorzaak. Dit kan u mogelijk meer rust geven over het flauwvallen.
Inschrijven Afspraak maken