#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over hoofdluis

Hoofdluis komt met regelmaat voor bij kinderen, echter kunnen ook volwassenen last hebben van hoofdluis. Bij hoofdluis is het erg belangrijk dat u snel actie onderneemt om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Wij zullen u in dit artikel meer laten zien over de hoofdluis.

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed van de menselijke hoofdhuid. Een plaag van hoofdluizen, genaamd pediculosis capitis, treft meestal kinderen en is meestal het gevolg van de directe overdracht van luizen van het haar van de ene persoon naar het haar van de andere. Een hoofdluizenplaag is geen teken van een slechte persoonlijke hygiëne of een onzuivere leefomgeving. Hoofdluizen dragen geen bacteriële of virale infectieziekten met zich mee. Over-the-counter en medicijnen op recept zijn beschikbaar om hoofdluizen te behandelen. Het opvolgen van de behandelingsinstructies is belangrijk om uw hoofdhuid en haar van luizen en hun eieren te ontdoen.  Een aantal natuurlijke remedies worden gebruikt om hoofdluizen te behandelen, maar er is weinig tot geen klinisch bewijs van hun effectiviteit.

Symptomen van de hoofdluis

U bent zich misschien niet bewust van een hoofdluizenplaag. Echter, veel voorkomende tekenen en symptomen die u wel kunt merken zijn: ?         Jeuk. Jeuk op de hoofdhuid, nek en oren is het meest voorkomende symptoom. Dit is een allergische reactie op luispeeksel. Wanneer een persoon voor het eerst een plaag heeft, kan het zijn dat er twee tot zes weken na de plaag geen jeuk ontstaat. ?         Luizen op de hoofdhuid. Luizen kunnen zichtbaar zijn, maar zijn moeilijk te zien omdat ze klein zijn, licht vermijden en snel bewegen. ?         Luizeneieren (neten) op haarschachten. Neten plakken aan haarschachten. Broedende neten kunnen moeilijk te zien zijn omdat ze erg klein zijn. Ze zijn het makkelijkst te herkennen rond de oren en de haarlijn van de nek. Lege neten kunnen makkelijker te herkennen zijn omdat ze lichter van kleur zijn en verder van de hoofdhuid af staan. De aanwezigheid van neten wijst echter niet noodzakelijkerwijs op een actieve plaag.

Preventie van hoofdluis

Het is moeilijk om de verspreiding van hoofdluizen onder kinderen in kinderopvang en scholen te voorkomen omdat er zoveel nauw contact is. En de kans op indirecte overdracht van persoonlijke spullen is gering. Het is echter over het algemeen een goede gewoonte voor kinderen om hun kleding aan een aparte haak van andere kinderkleding op te hangen en geen kammen, borstels, hoeden en sjaals te delen. Zorgen over de luizenoverdracht wordt niet beschouwd als een goede reden om het delen van beschermende hoofddeksels voor sport en wielrennen te vermijden wanneer het nodig is om de hoofddeksels te delen. Mocht u last hebben van hoofdluis dan is het mogelijk om bij de drogist middeltjes te halen om de haren mee te wassen. Hiermee is het mogelijk om de luizen op een vrij eenvoudige wijze te verwijderen uit het haar. U kunt hier natuurlijk meer informatie over aanvragen bij uw huisarts.
Inschrijven Afspraak maken