#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Hooikoorts

Maar wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen, die in bloei staan. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd. De overgevoeligheid voor het stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van je lichaam in de war is. In het lichaam ontstaat een allergische reactie en er komt een stof vrij: histamine genaamd. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen ge?rriteerd. Met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen. Hooikoorts kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Het kan invloed hebben op je werk, op school, je nachtrust of je sociale bezigheden.

Is hooikoorts te genezen?

Hooikoorts is niet te genezen, wel kunt u zelf iets doen om minder te klachten te hebben. Op zonnige en winderige dagen is er meer stuifmeel in de lucht en kunnen uw klachten toenemen. Binnen blijven is dan aan te raden. Ook een zonnebril is aan te raden om uw ogen te beschermen. Op www.pollennieuws.nl kunt u de verwachtingen mbt pollen in de gaten houden. Uiteraard zijn er medicijnen beschikbaar die de klachten aanzienlijk verminderen. Bel ons gerust. Onze assistentes kunnen u goed informeren of een afspraak bij een van onze huisartsen voor u maken.

De belangrijkste klachten bij hooikoorts.

Loopneus

Een van de klachten bij hooikoorts is een loopneus. Een loopneus ontstaat wanneer je neus geprikkeld wordt waardoor je neusslijmvlies extra vocht aanmaakt. Een loopneus kan door een virus worden veroorzaakt, bijvoorbeeld bij de griep maar ook bij temperatuur-verschillen bijvoorbeeld wanneer je in de winter van buiten naar binnen gaat. Een loopneus bij hooikoorts ontstaat omdat de neus ook geprikkeld wordt. Een loopneus tegengaan: je kunt een neusspray kopen met Xylometazoline erin, deze neusspray is te koop bij drogist en apotheek. Xylometazoline zorgt ervoor dat de bloedvaten in de neus samenknijpen, waardoor er minder vocht ontstaat. Een loopneus tegengaan kun je met behulp van middelen die te gebruiken zijn als je een loopneus hebt.

Tranende branderige ogen

Tranende en branderige ogen zijn veel voorkomende hooikoorts symptomen. Je kunt tranende en branderige ogen krijgen omdat de anti-stoffen tegen pollen niet alleen in de neus worden gevormd, maar ook in je ogen. Ook hier komt dus dezelfde stof vrij (histamine), waardoor tranende of branderige ogen ontstaan. Om oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen is het dragen van een zonnebril op echte hooikoortsdagen aan te bevelen. Wrijf bovendien zo min mogelijk in de ogen; wrijven zal de hooikoortsklachten alleen maar verergeren omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt! Als je door hooikoorts last hebt van tranende of branderige ogen kun je beter een nat washandje gebruiken om je ogen schoon te houden. Tranende branderige ogen kun je tegen gaan door oogdruppels die te koop zijn bij drogist en apotheek.

Niesbuien

Wanneer je hooikoorts hebt kun je last krijgen van niesbuien. De gras- en boompollen die zich in de lucht bevinden geven een allergische reactie in je neus en luchtwegen. Het slijmvlies in zowel je neus als luchtwegen wordt geprikkeld door de hooikoorts. Niezen kan hierdoor veroorzaakt worden. In het hooikoorts seizoen is het daarom verstandig om de ramen dicht te houden, zodat de pollen niet binnen komen en je ook binnen last krijgt van hooikoorts en moet niezen. Wil je toch wat frisse lucht in huis zet dan de ramen open waar geen wind op staat, of zet er antipollen horren voor. Doe dit voornamelijk 's ochtends vroeg of 's avonds laat, dan is de pollenconcentratie het laagst. Let op: in de auto, via open ramen en ventilatiesystemen kunnen pollen gemakkelijk binnenkomen. Bij de drogist en apotheek zijn neussprays te koop die de hooikoortsklachten die niesbuien veroorzaken onderdrukken.

Verstopte neus

Door hooikoortsklachten kun je last krijgen van een verstopte neus. De allergische reactie van je neusslijmvlies zorgt ervoor dat het neusslijmvlies zwelt en meer slijm vormt waardoor je een verstopte neus krijgt. Bij hooikoorts komt een verstopte neus vaak in combinatie met een loopneus voor. Een verstopte neus kun je niet voorkomen wel kun je een neusspray gebruiken die de zwelling in je neus tegen gaat zodat je weer vrij kunt ademen. Een neusspray met Xylometazoline is te koop bij drogist en apotheek. Xylometazoline zorgt ervoor dat de bloedvaten in de neus samenknijpen, waardoor de zwelling minder wordt. Lees hier meer over middelen die je kunt gebruiken om een verstopte neus tegen te gaan.

Benauwdheid

Hooikoorts kan samengaan met benauwdheid. De allergische reactie in je neus en luchtwegen kunnen ervoor zorgen dat je je benauwd kunt voelen. Je kunt ook jeuk in je keel of keelpijn krijgen waardoor je benauwd kan worden en kan gaan piepen. Een piepende ademhaling bij allergie kan duiden op astmatische aanvallen. Astmapatiënten met hooikoorts hebben tijdens een onderzoek van TNS NIPO aangegeven dat de hooikoorts hun astma-aanvallen verergert. Het merendeel van de ondervraagden zei dit te ervaren. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het rapport ?De impact van rhinitis bij astmapatiënten?(2005).* Wat precies de oorzaak is van het verergeren van astma-aanvallen door hooikoorts, is helaas nog niet duidelijk. Wel wordt het verband door de medische wereld onderkend. Als je astmapatiënt bent, is het verstandig je huisarts te melden dat je ook hooikoorts hebt. Andersom geldt ook: heb je hooikoorts, dan is de kans groot dat je gevraagd wordt of je astma hebt. Bij de drogist en apotheek zijn verschillende producten te koop die de hooikoorts symptomen kunnen verminderen. Bijvoorbeeld tabletten. *bron: http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/120/1865/Astma-en-Hooikoorts.html

Jeukende neus of jeukende ogen

De allergische reactie die hooikoorts geeft in je neus, keel, mond en ogen kan erg gaan jeuken. De graspollen irriteren je slijmvliezen wat de jeuk veroorzaakt. Probeer wanneer je last hebt van een jeukende neus of jeukende ogen door hooikoorts hier niet met je handen aan te wrijven. Aan je handen kunnen ook pollen zitten wat de jeuk alleen maar verergert. Begin op tijd met het innemen van middelen tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten remmen de werking van histamine en voorkomen zo dat er hooikoortsklachten ontstaan. Producten tegen een jeukende neus of jeukende ogen bij hooikoorts zijn te koop bij drogist en apotheek. Lees hier meer over middelen die je kunt gebruiken om jeuk, een jeukende neus of jeukende ogen tegen te gaan.