#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Hydrochloorthiazide en huidkanker

Een groot onderzoek uit Denemarken heeft aangetoond dat  langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruik een verhoogd risico geeft op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Deze vormen van kanker zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker, en zijn goed behandelbaar. Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling (fotosensibilisatie) van zonlicht en zonnebanken.

Verhoogd risico bij langdurig gebruik

In Nederland wordt het aantal nieuwe gevallen van basaalcelcarcinoom geschat op ongeveer 40.000  en voor plaveiselcelcarcinoom 10.000 gevallen per jaar, ongeacht de oorzaak. Uit het Deense onderzoek bij voornamelijk patiënten met een blanke huidskleur is gebleken dat na langdurig gebruik van HCT het risico op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom respectievelijk ongeveer 1,3 keer hoger en 4 tot 7,7 keer hoger kan worden. Een verhoogd risico werd gezien na een periode van 6 tot 22 jaar bij dagelijks gebruik van 12,5 mg HCT.

Advies van Medi-Mere voor patiënten.

Algemeen

Het algemene advies is bij HCT gebruik een goede zonblokker te gebruiken, alert te blijven op huidafwijkingen. Bij langdurig HCT gebruik is de uw huid gevoeliger voor zonschade en heeft u iets meer kans op huidkanker. Het gaat hierbij om een vorm van huidkanker die zeer goed te behandelen is. U hoeft niet te stoppen met hydrochloortiazide. Ook zonder dit middel kunt u huidkanker krijgen.

Zonadviezen

Hoeveel zonstraling precies schadelijk is bij gebruik van hydrochloorthiazide, is niet bekend. Daarom geldt het advies om de algemene richtlijnen over verstandig zonnen op te volgen zoals o.a. KWF Kankerbestrijding adviseert en de huisartsen adviseren. Meer informatie over voorkomen van verbranding door de zon is te vinden op Thuisarts.nl.

Controleren van de huid

Patiënten kunnen zelf de huid regelmatig controleren op verdachte huidafwijkingen. Bij verdachte huidafwijkingen wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. Meer informatie over basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom en het herkennen ervan is te vinden op de website van KWF Kankerbestrijding.

Advies voor patiënten die eerder huidkanker hebben gehad of het nu hebben

Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, hebben een hoger risico op het opnieuw ontwikkelen van basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Deze patiënten kunnen samen met hun arts het gebruik van HCT heroverwegen.

Download de informatiekaart

Deze informatie is voor gebruikers van hydrochloorthiazide. Dit gebruikt u als plastablet, waarschijnlijk tegen hoge bloeddruk, maar het kan ook voor hartfalen of vochtophoping zijn. U kunt dit medicijn blijven gebruiken, maar er geldt wel een extra waarschuwing. Wij adviseren u deze info-kaart te downloaden. Bron: College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG)