#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over hyperventilatie

Er zijn mensen die last hebben van hyperventilatie. Wanneer u hiermee te maken krijgt zult u vaak problemen hebben met ademen. Wij zullen u in dit artikel laten zien wat u kunt doen en wat de oorzaken zijn achter het krijgen van hyperventilatie.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een aandoening waarbij je heel snel begint te ademen. Gezonde ademhaling vindt plaats met een gezonde balans tussen het inademen van zuurstof en het uitademen van kooldioxide. Dit evenwicht wordt verstoort wanneer u meer uitademt dan inademt. Dit zorgt voor een snelle vermindering van de hoeveelheid kooldioxide in het lichaam. Een laag kooldioxidegehalte leidt tot vernauwing van de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Deze vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen leidt tot symptomen zoals licht in het hoofd zijn en tintelingen in de vingers. Ernstige hyperventilatie kan leiden tot bewustzijnsverlies. Voor sommige mensen is hyperventilatie zeldzaam. Het komt alleen voor als een incidentele, paniekerige reactie op angst, stress of een fobie. Voor anderen komt deze aandoening voor als reactie op emotionele toestanden, zoals depressie, angst of woede. Wanneer hyperventilatie vaak voorkomt, staat het bekend als het hyperventilatiesyndroom.

Het voorkomen van hyperventilatie

U kunt ademhalings- en ontspanningstechnieken leren om hyperventilatie te voorkomen. Deze omvatten: ?         meditatie ?         alternatieve neusgatademhaling, diepe buikademhaling en volledige lichaamsademhaling ?         geest/lichaamsoefeningen, zoals tai chi, yoga of qigong Regelmatig sporten (wandelen, hardlopen, fietsen, etc.) kan ook helpen om hyperventilatie te voorkomen. Vergeet niet rustig te blijven als u een van de symptomen van hyperventilatie ervaart. Probeer de ademhalingsmethoden thuis uit om uw ademhaling weer op de rails te krijgen en zorg ervoor dat u naar uw arts gaat. Hyperventilatie is behandelbaar, maar u kunt onderliggende problemen hebben. Uw arts kan u helpen om bij de oorzaak van het probleem te komen en een geschikte behandeling te vinden.

Behandeling van hyperventilatie

Het is belangrijk om te proberen rustig te blijven in acute gevallen van hyperventilatie. Het kan nuttig zijn om iemand bij u te hebben die u door de aanval heen kan begeleiden. Het doel van de behandeling tijdens een aanval is om het kooldioxidegehalte in uw lichaam te verhogen en uw ademhaling te vertragen. U kunt enkele onmiddellijke technieken uitproberen om acute hyperventilatie te helpen behandelen:

?         Adem langzaam in een papieren zakje of geknikte handen.

?         Probeer te ademen via uw buik (diafragma) in plaats van in uw borst.

?         Houd uw adem 10 tot 15 seconden per keer in.

U kunt ook een alternatieve neusgatademhaling proberen. Dit houdt in dat u uw mond bedekt en afwisselend door elk neusgat ademt. Met uw mond bedekt, sluit u het rechterneusgat en ademt u via de linker neusgaten in. Vervolgens sluit u het linker neusgat en ademt u via het rechter neusgat om en om en om en ademt u via het rechter neusgat in. Herhaal dit patroon tot de ademhaling weer normaal is. Als u angst of stress ervaart, kunt u naar een psycholoog gaan om u te helpen uw aandoening te begrijpen en te behandelen. Het leren van stressvermindering en ademhalingstechnieken zal helpen om uw aandoening onder controle te krijgen.

Hyperventilatie kan er ook voor zorgen dat u of iemand anders flauwvalt door de aanval. Hier hebben wij ook een artikel over geschreven, zodat u precies weet wat u moet doen in geval van flauwvallen
Inschrijven Afspraak maken