#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over jicht

Jicht is een aandoening die aardig wat mensen in ons land treft. Wanneer u te maken krijgt met deze aandoening zal u verschillende symptomen kunnen krijgen. Wij zullen u in dit artikel meer laten zien over jicht en over de oorzaken en gevolgen van deze aandoening.

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking van de gewrichten. Het kan één of meerdere gewrichten aantasten. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten jicht, met verschillende oorzaken en behandelingsmethoden. Twee van de gemeenschappelijke types zijn osteoartritis (OA) en reumato?de artritis (Ra). De symptomen van jicht ontwikkelen zich gewoonlijk over de jaren heen, maar zij kunnen ook plotseling verschijnen. De jicht wordt het meest meestal gezien in volwassenen bij een leeftijd van boven de 65 jaar, maar het kan zich ook in kinderen, tienerjaren, en jongere volwassenen voorkomen. De jicht komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en bij mensen die te zwaar zijn.

Wat zijn de symptomen van jicht?

De pijn, de stijfheid, en het zwellen zijn de gemeenschappelijke symptomen van jicht. Uw humeur kan ook slechter worden, en u kunt roodheid van de huid rond de gewrichten ervaren. Veel mensen met jichtmerken dat hun symptomen 's morgens erger zijn. In het geval van jicht, kunt u zich moe voelen of een verlies van eetlust ervaren als gevolg van de ontsteking die de activiteit van het immuunsysteem veroorzaakt. U kunt ook anemisch worden. Dit betekent dat uw rode bloedcellen afnemen, hierdoor kunt u last krijgen van een lichte koorts. Ernstige jicht kan leiden tot gewrichtsvervorming indien het onbehandeld blijft.

Wat veroorzaakt jicht?

Kraakbeen is een stevig maar flexibel bindweefsel in uw gewrichten. Het beschermt de gewrichten door het absorberen van de druk en de schokken die ontstaan wanneer u beweegt. Een vermindering van de normale hoeveelheid van dit kraakbeenweefsel veroorzaakt bepaalde vormen van jicht. Normale slijtage veroorzaakt OA, een van de meest voorkomende vormen van jicht. Een infectie of verwonding van de gewrichten kan deze natuurlijke afbraak van kraakbeenweefsel verergeren. Uw risico om OA te ontwikkelen kan hoger zijn als u een familiegeschiedenis van de ziekte hebt.

Hoe wordt jicht behandeld?

Het belangrijkste doel van de behandeling is het verminderen van de hoeveelheid pijn die je ervaart en het voorkomen van extra schade aan de gewrichten. U leert wat het beste werkt voor u in termen van pijnbestrijding. Sommige mensen vinden verwarmingskussens en ijspakketten rustgevend. Anderen gebruiken mobiliteitshulpmiddelen, zoals wandelstokken of wandelaars, om de druk op pijnlijke gewrichten te verlichten. Het verbeteren van uw gewrichtsfunctie is eveneens belangrijk. Uw arts kan u een combinatie van behandelmethoden voorschrijven om de beste resultaten te bereiken.

Geneesmiddelen tegen jicht

Een aantal verschillende soorten medicijnen behandelen artritis: ?         Pijnstillers, zoals hydrocodon (Vicodin) of acetaminofen (Tylenol), zijn effectief voor pijnbestrijding, maar helpen niet om ontstekingen te verminderen. ?         Niet-stero?de anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen (Advil) en salicylaatjes, helpen bij de bestrijding van pijn en ontstekingen. Salicylaten kunnen het bloed verdunnen, dus ze moeten zeer voorzichtig worden gebruikt met extra bloed verdunnende medicijnen. ?         Menthol of capsa?cine cr?mes blokkeren de overdracht van pijnsignalen van uw gewrichten. ?         Immunosuppressiva zoals prednison of cortison helpen ontstekingen te verminderen.
Heeft u de laatste tijd steeds meer last van uw gewrichten op dezelfde plek? Bezoek uw huisarts dan, die kan constateren of u last heeft van jicht.