#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over krentenbaard

Heel wat kinderen krijgen jaarlijks krentenbaard. Als ouder kan dit best even schrikken zijn. Gelukkig is dit nergens voor nodig, vaak valt het namelijk allemaal wel mee. Om u hier wat meer over te laten zien zullen wij vandaag dieper ingaan op de ontwikkeling en symptomen van krentenbaard.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een veelvoorkomende en zeer besmettelijke huidinfectie die vooral kinderen en kinderen treft. Krentenbaard verschijnt meestal als rode zweren op het gezicht, vooral rond de neus en mond van een kind en op handen en voeten. De pijnlijke plekken barsten en ontwikkelen honingkleurige korsten. Een behandeling met antibiotica wordt over het algemeen aanbevolen om de verspreiding van Krentenbaard aan anderen te helpen voorkomen. Het is belangrijk om uw kind thuis te houden van school of dagopvang totdat hij of zij niet langer besmettelijk is - meestal 24 uur nadat u met de behandeling met antibiotica bent begonnen.

Symptomen van krentenbaard

Klassieke tekenen en symptomen van krentenbaardzijn rode zweren die snel breken, enkele dagen slijken en dan een geelbruine korst vormen. De pijnlijke plekken ontstaan meestal rond de neus en mond, maar kunnen door vingers, kleding en handdoeken naar andere delen van het lichaam worden verspreid. Jeuk en pijn zijn over het algemeen mild. Een veel minder vaak voorkomende vorm van krentenbaard, de zogenaamde bullous impetigo, kan zorgen voor grotere blaren op de romp van baby's en jonge kinderen. Een ernstigere vorm van krentenbaard, ecthyma, dringt dieper in de huid door. Dit kan zorgen voor pijnlijke zweren.

Oorzaken en risicofactoren

U wordt blootgesteld aan de bacteri?n die krentenbaard veroorzaken wanneer u in contact komt met de zweren van iemand die besmet is of met voorwerpen die ze hebben aangeraakt - zoals kleding, beddengoed, handdoeken en zelfs speelgoed. Factoren die het risico op krentenbaard vergroten zijn onder andere: ?         Leeftijd. Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen van 2 tot 5 jaar. ?         Drukke omstandigheden. Krentenbaard verspreidt zich gemakkelijk op scholen en in de kinderopvang. ?         Warm, vochtig weer. Krentenbaard-infecties komen vaker voor in de zomer. ?         Bepaalde sporten. Deelname aan sporten die huid-op-huid contact met zich meebrengen, zoals voetbal of worstelen, verhoogt uw risico op het ontwikkelen van krentenbaard . ?         Gebroken huid. De bacteri?n die krentenbaard veroorzaken, komen vaak in uw huid terecht via een kleine wond, insectenbeet of huiduitslag.

Voorkomen van krentenbaard

De huid schoon houden is de beste manier om krentenbaard te voorkomen. Het is belangrijk om snijwonden, schaafwonden, insectenbeten en andere wonden direct te wassen. Om te helpen voorkomen dat krentenbaard erger wordt en zich naar anderen verspreidt kunt u de volgende stappen volgen: ?         Was de aangetaste plaatsen voorzichtig met milde zeep en stromend water en bedek ze vervolgens licht met gaas. ?         Was elke dag de kleding, het beddengoed en de handdoeken van een besmette persoon en deel ze niet met iemand anders in uw gezin. ?         Draag handschoenen bij het aanbrengen van antibiotische zalf en was uw handen daarna grondig. ?         Knip de nagels van een geïnfecteerd kind kort om schade door krassen te voorkomen. ?         Was uw handen regelmatig. ?         Houd uw kind thuis totdat uw arts zegt dat hij of zij niet besmettelijk is.
In sommige gevallen lijkt een krentenbaard op een koortslip. Ga daarom altijd naar uw huisarts toe, die kan constateren wat u of uw kind hebben