#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over likdoorn

Er zijn nog altijd mensen die eelt verwarren met likdoorn. Echter zitten er enkele grote verschillen tussen beide zaken. Om dit verschil wat duidelijk te maken zullen wij u vandaag het een en ander laten zien over de likdoorn. Na het lezen van dit artikel weet u precies wat het is en waar u mogelijk last van heeft.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een soort eelt, bestaande uit dode huid. Ze vormen zich meestal op gladde huidoppervlakken, vooral aan de boven- of zijkant van de tenen. Ze zijn meestal klein en rond, met een duidelijk gedefinieerd centrum dat hard of zacht kan zijn. Harde likdoorns zijn meestal klein, en ze komen voor in gebieden met een stevige, harde huid en in de knokige delen van de voet, waar de huid dikker is geworden of waar er eeltplekken bestaan. Zachte likdoorns hebben de neiging om witachtig van kleur te zijn, met een vieze textuur. Ze komen vaker voor tussen de tenen, op plekken met een vochtige en zweterige huid. Eelt en likdoorns zijn normaal gesproken niet schadelijk, maar soms kunnen ze leiden tot infecties of zweren van de huid. Dit is vooral aan de orde bij mensen met diabetes en mensen met een slechte bloedsomloop in de voeten.

Tekenen en symptomen van likdoorn

Eelt is door wrijving gehard en dik geworden. Mensen kunnen normaal gesproken thuis een behandeling uitvoeren met vrij verkrijgbare producten, maar in bijzonder pijnlijke gevallen kan het wenselijk zijn om een podotherapeut te bezoeken. Likdoorns en eeltplekken kunnen een persoon het gevoel geven dat hij of zij op stenen loopt. De volgende tekenen of symptomen kunnen erop wijzen dat er likdoorns of eelt aanwezig is: ?         een verhoogde, verharde bult ?         een dik en ruw gebied van de huid ?         een schilferige en droge huid ?         pijn onder de huid Als een likdoorn of eelt erg ontstoken of pijnlijk wordt, moet de patiënt een arts raadplegen. Patiënten met een slechte bloedsomloop, een kwetsbare huid of zenuwproblemen en gevoelloosheid in de voeten moeten met hun artsen praten voordat ze thuis likdoorns en eeltplekken behandelen. Mensen met diabetes, perifere neuropathie en perifere vaatziekten moeten bijzonder oplettend zijn voor het krijgen van likdoorns.

Behandeling voor thuis

Mensen kunnen likdoorns en eeltplekken thuis behandelen met een puimsteen of salicylzuur. Veel mensen behandelen likdoorns en eeltplekken thuis met vrij verkrijgbare producten van de apotheek. Dit zijn onder andere de volgende manieren: ?         De likdoorn of eelt 5 tot 10 minuten in warm water laten weken en vervolgens het gebied met een puimsteen vijlen of schrapen. Cirkelvormige of zijdelingse bewegingen helpen de dode huid te verwijderen. ?         Het gebruik van vocht inbrengende cr?me op de voeten. Producten die salicylzuur, ureum of ammoniumlactaat bevatten, helpen de droge huid te verzachten om haar voor te bereiden op het vijlen. ?         Als de likdoorns en eeltplekken worden veroorzaakt door herhaalde handelingen, kan het vermijden van deze handelingen het probleem vaak oplossen.
CloudZorg Nieuws Online hulp