#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over mazelen

Heel wat mensen krijgen op jonge leeftijd te maken met mazelen. Ondanks dat ze er onschuldig uitzien, kunnen mazelen wel degelijk gevaarlijk zijn voor uw kind. Wij gaan u vandaag alles laten zien wat u moet weten over het krijgen van de mazelen.

Wat zijn de mazelen?

Mazelen is een kinderinfectie die wordt veroorzaakt door een virus. Vroeger was het heel gewoon, maar nu kunnen mazelen bijna altijd voorkomen worden met een vaccin. Mazelen, ook wel rubeola genoemd, kunnen ernstig en zelfs dodelijk zijn voor kleine kinderen. Terwijl de sterftecijfers wereldwijd zijn gedaald doordat steeds meer kinderen het mazelenvaccin krijgen, doodt de ziekte nog steeds meer dan 100.000 mensen per jaar, de meeste hiervan hebben een leeftijd van 5 jaar. Als gevolg van de hoge vaccinatiegraad in het algemeen is de mazelen in ons land al meer dan tien jaar niet meer wijdverbreid.

Het verloop van de ziekte

De infectie vindt plaats in opeenvolgende stadia over een periode van twee tot drie weken. Hieronder staan de verschillende stadia:

?         Infectie en incubatie. Gedurende de eerste 10 tot 14 dagen na de infectie broedt het mazelenvirus uit. U heeft in deze periode geen tekenen of symptomen van mazelen.

?         Niet-specifieke tekenen en symptomen. Mazelen beginnen meestal met een lichte tot matige koorts, vaak vergezeld van een hardnekkige hoest, een lopende neus, ontstoken ogen (conjunctivitis) en keelpijn. Deze relatief milde ziekte kan twee of drie dagen aanhouden.

?         Acute ziekte en huiduitslag. De huiduitslag bestaat uit kleine rode vlekjes, waarvan sommige licht verhoogd zijn. De vlekken en builen in strakke clusters geven de huid een vlekkerig rood uiterlijk. Het gezicht breekt als eerste uit.

In de komende dagen verspreidt de uitslag zich over de armen en de romp, en vervolgens over de dijen, onderbenen en voeten. Tegelijkertijd neemt de koorts sterk toe, vaak zelfs tot 40 tot 41 graden. De uitslag van de mazelen neemt geleidelijk af en vervaagt eerst van het gezicht en als laatste van de dijen en voeten. Een persoon met mazelen kan het virus gedurende ongeveer acht dagen onder anderen verspreiden. Dit begint vier dagen voordat de uitslag verschijnt en eindigt wanneer de uitslag vier dagen aanwezig is geweest.

Oorzaken van mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat zich ontwikkeld in de neus en keel van een besmet kind of volwassene. Wanneer iemand met mazelen hoest, niest of praat, komen besmette druppels in de lucht terecht. Andere mensen kunnen deze inhaleren. De besmette druppeltjes kunnen ook op een oppervlak landen, waar ze enkele uren actief en besmettelijk blijven. U kunt het virus oplopen door uw vingers in uw mond of neus te steken of uw ogen te wrijven na het aanraken van het geïnfecteerde oppervlak. Ongeveer 90 procent van de mensen die aan iemand met het virus worden blootgesteld, zal besmet zijn.

Inenten is een goede manier om mazelen te voorkomen, vraag uw arts naar de mogelijkheden ter voorkoming van mazelen.