#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Meningokokken vaccinatie

Veel telefoontjes

Publiciteit over de start van de vaccinatiecampagne meningokokken heeft geleid tot veel telefoontjes van huisartsen en ouders. Op advies van het deskundigenberaad van het RIVM is besloten om te starten met vaccinatie van peuters en tieners. Dit is het meest effectief om verspreiding van meningokokken W tegen te gaan. Tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden krijgen dit jaar een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. In 2019 krijgen tieners met de geboorte cohorten 2001/2002/2003/en 2014 t/m april een uitnodiging voor vaccinatie. De reden dat tieners een vaccinatie aangeboden krijgen is tweeledig: 1. Zij vormen een van de groepen met een hogere kans op ziekte, maar belangrijker nog: 2. Zij spelen een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren wordt indirect de hele bevolking beschermd, omdat deze tieners de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. Het duurt wel een paar jaar voordat dit effect heeft. In de tussentijd zal de situatie nauwgezet gevolgd worden. Het vaccin tegen meningokokken ACWY is sinds 1 mei 2018 in het Rijks Vaccinatie Programma opgenomen voor kinderen van 14 maanden. Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma bij het consultatiebureau.

Alleen doelgroep heeft indicatie

De afgelopen week krijgen wij veel vragen van mensen over meningokokken ACWY-vaccinatie als men niet tot de doelgroep behoort. Er zijn ouders die hun kinderen nu al willen laten vaccineren. We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel gering is, er is geen medische noodzaak. Er is momenteel beperkt vaccin beschikbaar op de vrije markt.

Beleid Medi-Mere 

Medi-Mere hanteert om deze reden een terughoudend beleid met betrekking tot het vaccineren van kinderen en volwassenen die niet in de leeftijdscategorie van het Rijks Vaccinatie Programma vallen en niet tot een andere risicogroep behoren.

RIVM

Voor meer informatie en antwoorden op vele verwijzen we graag naar het RIVM