#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een nagelriemontsteking

Een nagelriemontsteking kan bij nagenoeg iedereen voorkomen. Het is erg vervelend om er een te hebben, het kan dan ook echt voor wat ongemak zorgen. Nu is nog lang niet iedereen bekend met deze soort ontsteking, vandaar dat wij daar middels dit artikel verandering in aan willen brengen.

Verschillende soorten nagelriemontstekingen

Als het aankomt op een nagelriemontsteking zijn er verschillende soorten waar u last van kunt hebben. wij hebben de twee verschillende soorten hieronder voor u uiteengezet: ?         Acute paronychie - Dit lijkt meestal op een plotselinge, zeer pijnlijke zwelling, warmte en roodheid rond een vingernagel of teennagel, meestal na een verwonding van het gebied. Een acute paronychie wordt meestal veroorzaakt door een infectie van bacteri?n die de huid binnendringen op de plaats waar ze gewond is geraakt. De verwonding kan worden veroorzaakt door manicure (met name het knippen of scheuren van de nagelriem, de rand van de papierdunne huid die de buitenste randen van uw nagel omlijnt). Het kan ook het gevolg zijn van het bijten van de randen van de nagels of de huid rond de nagels, het plukken aan de huid bij de nagels of het zuigen aan de vingers. ?         Chronische paronychie - Dit is een infectie die zich meestal langzaam ontwikkelt, waardoor de huid rond de nagels geleidelijk opzwelt. Het wordt meestal veroorzaakt door Candida of andere soorten gist (schimmel). Het treft vaak meerdere vingers aan dezelfde hand. Mensen die meer kans hebben om deze infectie te krijgen zijn onder andere mensen met diabetes of werknemers die hun handen voortdurend blootstellen aan water of chemische oplosmiddelen. Dergelijke klussen zijn onder meer: schoonmaken van het huis, schoonmaak, conci?rgewerk, tandheelkunde, verpleging, voedselvoorziening, afwassen en kappersdiensten.
De symptomen van een nagelriemontsteking Een acute paronychie veroorzaakt bonzende pijn, roodheid, warmte en zwelling in de huid rond een nagelriem. In sommige gevallen vormt zich een kleine verzameling pus onder de huid naast de nagel of onder de nagel zelf. Vaak is er maar één nagel aangetast. Een chronische paronychie veroorzaakt meestal minder dramatische symptomen dan een acute paronychie. Het gebied rond de nagel is meestal rood en zacht gezwollen, de nagelriem ontbreekt en de huid rond de nagel voelt vochtig of "drassig" aan. Meerdere nagels aan dezelfde hand kunnen tegelijkertijd worden aangetast. Hoe lang een nagelriemontsteking duurt, hangt af van het type paronychia. Met de juiste behandeling geneest een acute nagelriemontsteking meestal binnen 5 tot 10 dagen. Een chronische paronychie kan verscheidene weken van schimmelwerende medicatie vereisen. Zelfs na een goede medische behandeling kan een paronychia terugkomen als u de huid weer beschadigt of vergeet de nagelzone droog te houden.
Om een nagelriemontsteking te voorkomen kunt u het volgende doen: ?         Houd uw handen en voeten droog en schoon. ?         Draag rubberen handschoenen met een absorberende katoenen voering als uw handen routinematig worden blootgesteld aan water of agressieve chemicali?n. ?         Wees voorzichtig wanneer u uw nagels knopt . ?         Vermijd het bijten op uw nagels en het plukken aan de huid rond uw nagels.
Nagelriemontsteking is vervelend om te hebben en kan op verschillende manieren verholpen worden, raadpleeg uw huisarts voor de juiste oplossing