#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over nekpijn

Doordat er heel wat mensen op kantoor werken zijn er jaarlijks veel mensen die last krijgen van nekpijn. Veel mensen weten niet wat ze bij nekpijn moeten doen, laat staan wat de oorzaken zijn van nekpijn. Gelukkig zullen wij u in dit artikel alles laten zien wat u moet weten over nekpijn.

Wat is nekpijn?

Nekpijn is een veel voorkomende klacht. Nekspieren kunnen uit een slechte houding gespannen worden. Artrose is ook een veel voorkomende oorzaak van nekpijn. Zelden kan nekpijn een symptoom zijn van een ernstiger probleem. Zoek medische zorg als uw nekpijn gepaard gaat met gevoelloosheid of verlies van kracht in uw armen of handen of als u pijn in uw schouder of in uw arm krijgt.

Symptomen van nekpijn

Kenmerken en symptomen van nekpijn zijn onder andere: ?         Pijn die vaak wordt verergerd door het langdurig op één plaats houden van uw hoofd, zoals bij het rijden of werken aan een computer. ?         Spierspanning en spasmen ?         Verminderd vermogen om uw hoofd te bewegen ?         Hoofdpijn De meeste nekpijn verbetert geleidelijk aan met de behandeling die u thuis kunt volgen. Zo niet, ga dan naar uw arts. Zoek onmiddellijke zorg als ernstige nekpijn het gevolg is van een verwonding, zoals een ongeval met een motorvoertuig, een duikongeluk of een val.

Oorzaken van nekpijn

Uw nek is flexibel en ondersteunt het gewicht van uw hoofd. Dit maakt de nek kwetsbaar voor bepaalde spanningen. De oorzaken van nekpijn zijn onder andere: ?         Spierspanningen. Overmatig gebruik van de nek, zoals te veel voorovergebogen uren over uw computer of smartphone, leidt vaak tot spierspanningen. Zelfs kleine dingen, zoals lezen in bed of tandenknarsen, kunnen de nekspieren belasten. ?         Versleten gewrichten. Net als de andere gewrichten in uw lichaam, hebben uw nekgewrichten de neiging om met de leeftijd af te slijten. Door artrose verslechteren de kussens (kraakbeen) tussen uw botten (wervels). Uw lichaam vormt dan botsporen die de gewrichtsbeweging beïnvloeden en pijn veroorzaken. ?         Zenuwcompressie. Door hernia's of botsporen in de nekwervels kunnen de uit het ruggenmerg vertakkende zenuwen worden aangedrukt. ?         Letsel. Autobotsingen aan de achterkant leiden vaak tot whiplashletsel, dat optreedt wanneer het hoofd naar achteren en vervolgens naar voren wordt getrokken. Hierdoor worden de zachte weefsels van de nek belast. ?         Ziekten. Bepaalde ziekten, zoals reumato?de artritis, meningitis of kanker, kunnen nekpijn veroorzaken.

Voorkomen van nekpijn

De meeste nekpijn wordt geassocieerd met een slechte houding in combinatie met ouderdom. Om nekpijn te helpen voorkomen, houdt u uw hoofd gecentreerd boven uw ruggengraat. Enkele eenvoudige veranderingen in uw dagelijkse routine kunnen helpen.  Als u staat en zit, zorg er dan voor dat uw schouders in een rechte lijn boven uw heupen staan en uw oren direct boven uw schouders staan. Als u lange afstanden aflegt of lange uren achter uw computer werkt sta dan op, beweeg uw nek en schouders en strek uw nek en schouders.  Wilt u Fysiotherapie voor uw houding, dat is bij ons geen probleem!