#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

ORS

ORS (?oral rehydration solution?) is een speciaal drankje dat u kunt maken om uitdroging te voorkomen. ORS bevat speciale suikers (glucose) en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Het is verkrijgbaar in poedervorm, van diverse merken, bij drogist of apotheek (zonder recept). Het is volstrekt onschadelijk, ook voor zwangeren en kleine kinderen. Er is enig verschil in samenstelling tussen "kinder-ORS" en "volwassenen-ORS", maar voor reizigersdiarree is dat niet echt van belang. Los een zakje ORS volgens de gebruiksaanwijzing op in gekookt en afgekoeld water, of in flessenwater. 

Gebruik ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging:

  1. Kinderen onder de 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar drogen sneller uit dan andere kinderen en volwassenen. Voor hen is het verstandig bij diarree snel met ORS te beginnen.
  2. Andere kinderen en volwassenen kunnen uitdrogen bij hevige diarree (minstens 6 keer per dag) of wanneer zij diarree hebben samen met koorts of overgeven en te weinig drinken. Ook bij warm weer is er meer kans op uitdroging.
ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. Voor kinderen bestaat er ORS met een lekker smaakje. U kunt dit zonder recept bij de apotheek of drogist kopen als kant-en-klare drank of als oplospoeder waarmee u het drankje zelf kunt maken. Lees eerst de bijsluiter en volg de gebruiksaanwijzing.
  1. Meng ORS met gekookt of gezuiverd water. Niet met voedsel of ander drinken.
  2. Drink elke keer nadat u waterige ontlasting heeft gehad een glas, of elke paar minuten een paar slokjes van het ORS-drankje. Daarnaast mag u eten en drinken waar u zin in heeft, voor zover dat gaat.

ORS recept zelf maken

ORS is een oplossing van zouten en suikers.  Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water. Dit werkt bijna even goed als kant-en-klare ORS.  Als ORS zelf maken niet lukt kun je ook wat zout (één afgestreken theelepel per liter) aan een fles cola toevoegen. Dit klinkt misschien vies, maar werkt goed. Als je eerst een klein beetje suiker in de cola doet gaat de prik eruit.