#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat je moet weten over de overgang

Jaarlijks zijn er heel wat vrouwen die last krijgen van de overgang. Het is een natuurlijk fenomeen wat iedere vrouw zal krijgen. Echter is het wel zo dat de overgang voor aardig wat ongemak kan zorgen. Wij gaan u vandaag wat meer 

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel de menopauze, is de tijd die laat zien dat de menstruatiecyclus tot een einde is gekomen. De diagnose van overgang komt in beeld wanneer u 12 maanden zonder menstruatieperiode hebt rondgelopen. De menopauze zal voornamelijk plaatsvinden tijdens het 50e levensjaar. De menopauze kan ook wel worden gekenmerkt als een natuurlijk biologisch proces. Door de fysieke symptomen en de emotionele symptomen van de menopauze is het mogelijk dat u aardig wat last krijgt van deze periode. Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar, van leefstijl aanpassingen tot hormoontherapie.

De oorzaken van de overgang

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van de overgang. Deze oorzaken zijn hieronder onder elkaar terug te vinden: ?         Natuurlijke achteruitgang van de voortplantingshormonen. Naarmate u 30 jaar oud wordt, beginnen de eierstokken minder oestrogeen en progesteron - de hormonen die de menstruatie reguleren - te produceren. Tijdens uw 40e, kunnen uw menstruatieperiodes langer of korter, zwaarder of lichter worden, en meer of minder frequent, Op een leeftijd van 51 jaar zullen uw eierstokken ophouden met het produceren van de eicellen. ?         Hysterectomie. Een hysterectomie die uw baarmoeder verwijdert, maar niet u eierstokken, veroorzaakt meestal geen onmiddellijke menopauze. Hoewel u geen menstruatie meer hebt, laten uw eierstokken nog steeds eicellen los en produceren ze oestrogeen en progesteron. Maar een operatie die zowel uw baarmoeder als uw eierstokken verwijdert (totale hysterectomie en bilaterale ophorectomie) veroorzaakt wel een onmiddellijke menopauze. Uw menstruatie stopt onmiddellijk en u hebt waarschijnlijk last van opvliegers en andere menopauze tekenen en symptomen, die ernstig kunnen zijn, omdat deze hormonale veranderingen abrupt optreden in plaats van over meerdere jaren. ?         Chemotherapie en bestralingstherapie. Deze kankertherapieën kunnen de menopauze veroorzaken en symptomen veroorzaken zoals opvliegers tijdens of kort na de behandeling. De stopzetting van de menstruatie (en de vruchtbaarheid) is niet altijd blijvend na chemotherapie, dus kunnen geboortebeperkende maatregelen nog steeds gewenst zijn. ?         Primaire eierstokinsuffici?ntie. Ongeveer 1 procent van de vrouwen ervaart de menopauze v??r de leeftijd van 40 jaar (voortijdige menopauze). De menopauze kan het gevolg zijn van primaire eierstokinsuffici?ntie - wanneer uw eierstokken er niet in slagen om normale niveaus van reproductieve hormonen te produceren - die uit genetische factoren of auto-immune ziekte voortvloeien. Maar vaak kan er geen oorzaak worden gevonden. Voor deze vrouwen, wordt hormoontherapie geadviseerd om de hersenen, het hart en de beenderen te beschermen. Heeft u heel veel last van de overgang dan is het mogelijk om contact op te nemen met uw huisarts om te bekijken of er een bepaalde vorm van medicatie of behandeling mogelijk is om de symptomen te onderdrukken.
Meer informatie over de overgang? Wij van Medi-Mere kunnen u helpen