#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Pfeiffer, ziekte van

Synoniemen: mononucleosis infectiosa, klierkoorts, kissing disease, glandular fever en epstein-barrvirus (EBV) De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door het epstein-barrvirus (EBV). Verreweg de meeste volwassenen hebben voor hun twintigste jaar een infectie met het virus doorgemaakt. De helft van de kinderen maakt de ziekte door voor het zesde jaar en merkt hier meestal weinig van. Wanneer tieners of jongvolwassenen de ziekte doormaken hebben zij vaak meer en langduriger klachten.  

Ziekteverschijnselen

Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Vooral bij jonge kinderen kan de ziekte zo licht verlopen dat die niet wordt opgemerkt. Als er ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal 4 dagen tot 8 weken na besmetting. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd duurt dit meestal 4 tot 10 dagen en bij jongvolwassenen meestal 4 tot 7 weken. De ziekteverschijnselen hangen sterk af van de leeftijd. Bij jonge kinderen kan rode huiduitslag, koorts en longontsteking optreden. Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte vaak met vermoeidheid en algemeen ziek zijn, hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en dikke, pijnlijke lymfeklieren. Ook kan de milt vergroot zijn en soms kunnen de huid en het oogwit geel kleuren doordat de lever ontstoken is. De keelontsteking duurt twee weken, de lymfekliervergroting drie weken. De vermoeidheid kan nog twee tot drie maanden aanhouden. Na een doorgemaakte infectie heb je levenslang antistoffen tegen het virus. 

Besmetting

Het virus zit in het speeksel van iemand die besmet is. Door direct contact (zoenen) kan het virus in de mond van een ander terechtkomen (vandaar ook wel de naam ?kissing disease?). Besmetting kan daarnaast door te eten en te drinken met bestek en bekers die gebruikt zijn door iemand die besmet is. Door speelgoed of potloden in de mond te steken kan ook besmetting optreden. Mensen kunnen vanaf één week na de besmetting gedurende lange tijd het virus uitscheiden en anderen besmetten. 
Inenting tegen de ziekte is niet mogelijk. Omdat veel kinderen de ziekte ongemerkt doormaken en het virus nog lang in het speeksel kan voorkomen, is het moeilijk om besmetting te voorkomen. 

Filmpjes over de ziekte van Pfeiffer.

Inschrijven Afspraak maken