#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Piekeren

Piekeren is niet gezond

Piekeren is samen met roken en overmatig alcoholgebruik één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes. Niet alleen maakt piekeren je leven minder leuk, het is ongezond en schadelijk voor je lichaam. Door te piekeren ervaar je namelijk constant een sluimerende vorm van stress. Je bent nooit volledig ontspannen. Er gieren de hele dag door stresshormonen door je bloedbaan. Deze constante aanwezigheid van stresshormonen put je lichaam uit. Ze brengen je lijf in een staat van paraatheid die veel energie kost. Deze energie wordt weggeleid van belangrijke processen zoals de stofwisseling, je afweersysteem en het zelfhelend vermogen van je lichaam. Om deze reden zorgt piekeren voor vroegtijdige veroudering, het zorgt ervoor dat je lichaam stukje bij beetje afbreekt.

Stop met het misbruiken van je hersenen

Hoe komt het dan dat piekeren zulke negatieve effecten heeft op je lichaam? Het is toch niet vreemd dat je piekert als je problemen hebt? Nee, dat is niet vreemd. Als je je zorgen maakt over iets, dan kan het lastig zijn om deze gedachten los te laten. Toch is piekeren geen oplossing voor het probleem. Want door je constant bezig te houden met negatieve, angstige gedachten maak je eigenlijk misbruik van je hersenen. Je brein is ontzettend goed in het oplossen van problemen, maar voor het overdenken van problemen zijn je hersenen niet echt bruikbaar. Het is namelijk niet nuttig, en je hersenen willen zich graag bezighouden met nuttige vraagstukken. Wil je minder piekeren en je brein inzetten voor taken waar het goed in is? Stop dan met jezelf zorgen maken, en maak het probleem concreet voor jezelf.

Tips om te stoppen met piekeren

Ontspannen leven is de beste anti-rimpel cr?me die je kunt vinden. Door te stoppen met piekeren kan je lichaam optimaal functioneren, en voorkom je vroegtijdige veroudering door stress. Hoe kun je stoppen met piekeren? Hier een aantal tips:
  • Besef dat piekeren geen nuttige bezigheid is. Als je merkt dat je begint te piekeren, haal jezelf dan uit de stressvolle illusie en breng je aandacht naar het hier en nu.
  • Neem even de tijd om al je piekergedachten op papier te zetten. Door je gedachten van je af te schrijven maak je ze concreet en blijven ze vervolgens minder rondspoken in je hoofd.
  • Vraag je af waar je precies bang voor bent. Door je angsten in het daglicht te slepen kun je ze vaak heel makkelijk van je af zetten.
  • Bedenk oplossingen voor de problemen in je leven. Richt je aandacht vervolgens niet op het probleem, maar op de mogelijke oplossingen die je hebt bedacht.
  • Besef, steeds als je je weer zorgen maakt, dat angst een illusie is. Dat je angsten meestal irrationeel zijn, en dat je er net zo goed op kunt vertrouwen dat het goed komt.
  • De orde van het universum wordt niet verbeterd als jij piekert. Het heeft geen enkele invloed op de realiteit, behalve dat jouw leven minder leuk wordt.
  • Ontspan, en besteed je hersenkracht aan zaken die je leven op de lange termijn mooier maken.
Stoppen met piekeren is één van de meest waardevolle veranderingen die je kunt maken in je leven. Door minder te piekeren en meer in het hier en nu te leven verbeter je de kwaliteit van je leven en word je bovendien gezonder en gelukkiger.

Medi-Mere Adviezen

Mocht je met bovenstaande tips niet verder komen dan is het wellicht zinvol een afspraak te maken met uw huisarts op één van onze locaties. Ook is het mogelijk een afspraak te maken bij onze POH GGZ
Inschrijven Afspraak maken