#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Rondkomen in Almere

Als u een laag inkomen heeft, dan kan het moeilijk zijn om rond te komen. De gemeente Almere kan u een steuntje in de rug geven. Als u extra kosten moet maken, kunt u daarvoor misschien bijzondere bijstand krijgen. Ook kan het zijn dat u voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking komt. Dit is een geldbedrag dat de gemeente kan geven aan mensen die vijf jaar of langer van een inkomen op bijstandsniveau moeten leven. Bovendien kunnen Almeerders met een laag inkomen zich via de gemeente verzekeren tegen ziektekosten. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van voorzieningen die u financieel kunnen helpen. In de folder ?Rondkomen in Almere? (onderaan deze pagina in te zien) leest u welke voorzieningen er zijn in Almere. Maar u kunt ook meteen online zien of u in aanmerking komt voor voorzieningen, via de website 'Bereken uw recht'.

Online aanvragen

Direct online aanvragen via Bereken uw recht Via de website 'Bereken uw recht' ziet u binnen 10 minuten of u in aanmerking komt voor een voorziening. U hoeft uw naam niet in te vullen. Er worden wel vragen gesteld over uw inkomen en woonsituatie. Als u in aanmerking komt, kunt u de vergoeding daarna meteen aanvragen. U heeft daarvoor een DigiD nodig.

Bereken uw recht

Via Bereken uw recht ziet u binnen tien minuten of u mogelijk recht heeft op:
  1. Individuele inkomenstoeslag: Individuele inkomenstoeslag is een toeslag voor mensen die gedurende lange tijd moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
  2. Collectieve ziektekostenverzekering: De gemeente heeft samen met Menzis een zorgverzekering samengesteld voor mensen met een laag inkomen.
  3. Woonlastenfonds: Als u een laag inkomen heeft en een dure woning huurt, dan kunt u geld aanvragen uit het woonlastenfonds.
  4. Bijzondere bijstand: Bijzondere bijstand is een vergoeding voor noodzakelijke kosten die u door bijzondere omstandigheden moet maken en die u niet zelf kunt betalen.
  5. Kwijtschelding gemeentebelastingen: Wanneer u een laag inkomen heeft, kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. U hoeft de belasting dan niet te betalen.
U hoeft uw naam niet in te vullen op de website Bereken uw recht. Er worden wel vragen gesteld over uw inkomen en woonsituatie. Als blijkt dat u recht heeft, kunt u de voorziening daarna meteen aanvragen. Dan moet u wel uw naam invullen (u heeft een DigiD nodig voor online aanvragen).  Bereken meteen waar u recht op heeft: Bereken uw recht