#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

RSI klachten

De huisartsen van Medi-Mere zien regelmatig patiënten met RSI klachten op het spreekuur. RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals pijn of onaangenaan, verdoofd gevoel of tintelingen) in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. De klachten verergeren snel door fijne bewegingen en lang in dezelfde houding zitten. Het meest genoemd zijn: computerwerk en autorijden. Door rust nemen de klachten af, maar deze komen bij aanvang van de provocerende handelingen direct terug. 

Bekende voorbeelden van rsi-aandoeningen  

  • de muisarm
  • controller-duim
  • sms-duim.
Volgens Europees onderzoek zou ongeveer een kwart van de werkende bevolking last hebben van arbeidsgerelateerde rsi-klachten. Het hoogst aantal klachten komt voor bij kappers (49 procent van de beroepsgroep). Volgens onderzoek in Nederland zou 70 % van de Nederlandse scholieren en studenten geregeld rsi-klachten hebben ten gevolge van computergebruik.  

Enkele tips ter voorkoming van klachten 

1. Op de juiste manier zitten

Zorg voor een rechte rug en voorkom dat je langdurig onderuit hangt of voorovergebogen naar het scherm zit te turen. Doet u voornamelijk beeldschermwerk, stel dan uw werkblad in op de hoogte van de onderkant van uw elleboog. Doet u meer ander kantoorwerk, zet dan het werkblad 3 tot 4 cm hoger. Zet uw stoel hoger en plaats de voeten op een voetensteun als het werkvlak te hoog is en niet instelbaar. Zet de computer recht voor u op een afstand van 50 tot 70 cm van uw ogen. Wie op een gewoon computerscherm werkt, zorgt ervoor dat de bovenkant van het computerscherm zich op ooghoogte bevindt. Bij een groot scherm bevindt het midden van het scherm zich op ooghoogte. Bij het lezen kijk je dan niet omlaag. De nekspieren en bovenste rugspieren worden niet extra belast. Hou 15 tot 20 cm afstand tussen de rand van het toetsenbord en de rand van de werktafel. Zo houden uw polsen voldoende ruimte en wordt de voorarm ondersteund.

2. Goede inrichting van je werkplek

Zorg voor goede verlichting, maar voorkom fel licht vanaf bijvoorbeeld een raam dat direct zichtbaar is vanaf de bureaustoel.

3. Gebruik je muis zo weinig mogelijk 

Gebruik sneltoetsen. Houd de muis in de hand in het verlengde van de onderarm, buig de pols niet achterover of naar links of rechts. Zoek een muis die bij je past. Een goede muis is niet te dik. Hoe dikker de muis, hoe meer de hand achterover buigt. Deze stand is erg belastend. Voor mensen met kleine handen is een polssteun een oplossing.

4. Laat je armen rusten op het moment dat je de muis niet gebruikt.

5. Neem rustmomenten 

  • neem om elke tien minuten een micropauze van twintig seconden (leg je handen op je schoot en kijk in de verte)
  • neem ieder half uur een minipauze van een paar minuten
  • neem na twee uur beeldschermwerk een pauze van tien minuten
  • neem ten minste een half uur pauze per dag achter elkaar
  • zit niet langer dan 6 uur per dag achter je scherm
  • Met een laptop is dit zelfs : niet langer dan 2 uur.
  • Er zijn computerprogramma's die je helpen herinneren om een pauze te nemen. 

6. Zorg voor afwisselend werk 

Zodat je niet de hele dag achter het beeldscherm zit. 

7. Pijn is een signaal

Negeer de pijnklachten niet en neem je rustmomenten.

8. Bewegen

Doe geregeld ontspannende oefeningen en wandel af en toe even rond. Zet de printer bv. zo ver dat je op moet staan om de print te halen, sta op van je stoel en herschik je schoenveters...