#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een strontje

Een strontje is ook wel een bultje wat u boven uw oog kunt krijgen. Het is een zeer onschuldig iets, echter kan het wel voor ongemak zorgen. Gelukkig hebben wij voor u de meest handige tips voor het verhelpen van een strontje aan het oog.

Wat is een strontje?

Een strontje of stye (hordeolum) is een rode bult, een soort van puistje, die zich aan de buitenste rand van het ooglid vormt. Uw wimpers hebben veel kleine olieklieren, vooral rond de wimpers. Dode huid, vuil of olieophoping kunnen deze kleine gaatjes verstoppen of blokkeren. Wanneer een klier verstopt is, kunnen er bacteri?n in de wimpers groeien en kan er een strontje ontstaan. Symptomen van een strontje zijn onder andere: ?         Pijn en zwelling ?         Verhoogde scheurproductie ?         Een korst die zich vormt rond het ooglid ?         Pijn en jeuk Als het niet pijnlijk is, kan het een chalazion zijn. Behandelingen voor chalazions en strontjes zijn vergelijkbaar, maar het kan langer duren voordat een chalazion geneest. Hier zijn enkele manieren om het genezingsproces van de strontjes te versnellen.
1.       Gebruik een warm kompres Een warm kompres is de meest effectieve manier om een strontje te behandelen. De warmte helpt de pus naar de oppervlakte te brengen en de pus en olie op te lossen, zodat de strontje op natuurlijke wijze kan afvloeien. Maak een schoon washandje nat met warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is. Wring het doek uit zodat het vochtig is maar niet druipt. Plaats het vervolgens zachtjes over uw oog voor ongeveer 5 tot 10 minuten. Niet knijpen of proberen om het strontje door te prikken. 2.       Reinig uw ooglid met milde zeep en water Kies een traanvrije babyshampoo en meng deze met een beetje warm water. Gebruik het om uw oogleden voorzichtig af te vegen met een wattenstaafje of schoon washandje. U kunt dit elke dag doen tot het strontje is verdwenen. Het reinigen van uw oogleden helpt ook om toekomstige strontjes te voorkomen. Een andere optie is het gebruik van een zoutoplossing. Het kan helpen bij het bevorderen van de drainage en het afbreken van bacteriële membranen. 3.       Gebruik een warm theezakje In plaats van een warm stoffen kompres te gebruiken, kunt u een warm theezakje gebruiken. Zwarte thee werkt het beste omdat het de zwelling helpt verminderen en enkele antibacteriële eigenschappen heeft. Kook water en laat het theezakje in een kopje water vallen alsof u thee aan het zetten bent om te drinken. Laat de thee ongeveer een minuut trekken. Wacht tot het theezakje voldoende is afgekoeld om over uw oog te plaatsen en houd het dan 5 tot 10 minuten op uw oog. Gebruik voor elk oog een apart theezakje. Mocht dit nog niet helpen dan raden wij aan om even contact op te nemen met de huisarts. Deze kan u namelijk verschillende soorten zalfjes meegeven die de zwelling verminderen en die helpen bij het bestrijden van het strontje.
Mocht het nou zijn dat de klachten te vervelend worden, waardoor er hinder in het dagelijks leven ontstaat door het strontje, neem dan contact op met de huisarts.