#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

?Wéér loopt de dokter uit!? 

?Telkens moet ik wachten.?  ?Waarom loopt hij toch zo uit?? ?De wachttijden kloppen niet op het scherm.? Deze opmerkingen horen we de laatste tijd wat vaker. We willen u graag uitleggen wat er aan de hand is en waarom de dokter soms (of vaak) uitloopt?  Ook willen we u graag wat tips geven om hoe u ons kunt helpen bij een betere planning.

10 minuten per klacht

Het spreekuur van uw huisarts wordt gepland per 10 minuten. In principe is voor één klacht 10 minuten gepland. In deze 10 minuten dient heel veel te gebeuren: u wordt uit de wachtkamer gehaald, de dokter stelt u vragen, doet zo nodig onderzoek, geeft adviezen en voorlichting, schrijft indien noodzakelijk een verwijsbrief en moet vervolgens dit allemaal in de computer zetten met de juiste codes en termen (de groene kaart van vroeger was veel korter bijvoorbeeld: ?hoofdpijn, paracetamol?), daarna dient eventueel een recept te worden geprint en verstuurd en vervolgens wordt zelfs indien gewenst een vervolgafspraak gepland. U begrijpt dat uw huisarts deze 10 minuten hard nodig heeft om uw klacht volledig en compleet uit te voeren en in de computer te registreren.

Triage

Vanwege de bovenstaande handelingen zal onze doktersassistente u vragen wat de rede is van uw komst. Niet uit nieuwsgierigheid, maar om samen met u de juiste hoeveelheid tijd te plannen. Moeilijke klachten hebben vaak meer tijd nodig, zoals vermoeidheid of een depressie. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen willen we dit graag van u weten.

?Nu ik er toch ben? ?

Dit zinnetje hoort de huisarts vaak in zijn spreekuur en begrijpelijk. U heeft een afspraak gemaakt voor één klacht en tijdens het spreekuur denkt u ineens aan dat plekje op de rug of die pijn in de buik, iets wat u  niet van plan was te bespreken, komt ineens in u op en het is begrijpelijk dat u vervolgens de vraag stelt. U begrijpt dat het praktisch onmogelijk is om het antwoord in de geplande 10 minuten te proppen.

Uitloop van de dokter

U begrijpt al dat er maar weinig hoeft te gebeuren of uw huisarts loopt uit:
 1. De triage verliep niet goed
  1. De doktersassistente heeft niet goed uitgevraagd of
  2. U heeft niet alles verteld
 2. Het consult verliep niet goed
  1. De huisarts werd gestoord in het spreekuur
  2. Computerproblemen
  3. U had toch meer vragen dan u eigenlijk had aangegeven.
 3. Een spoedgeval vertraagt het spreekuur
Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van de uitloop. Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen echter we hebben niet alles in de hand. 

Helpt u ons?

U zou ons geweldig helpen om samen met onze doktersassistente de juiste tijd en hoeveelheid klachten te plannen in ons spreekuur. Wij op onze beurt proberen zoveel mogelijk de spreekuur tijd te bewaken.
Inschrijven Afspraak maken