#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Wilsverklaring

Waarom is een wilsverklaring van belang?

Wilt u behandelingen juist wel of juist niet ondergaan? Of heeft u de wens dat een arts uw leven be?indigt in een bepaalde situatie? Leg deze wensen dan nu vast in een wilsverklaring. U kunt bijvoorbeeld in coma raken na een ongeval, of uw wilsbekwaamheid kan door een aandoening, zoals dementie, verdwijnen. Dan is het belangrijk dat uw arts en naasten weten wat uw wens is.

Welke wilsverklaringen zijn er?

Er bestaan verschillende wilsverklaringen:
  • Euthanasieverzoek
  • Behandelverbod
  • Volmacht
  • Niet-Reanimerenpenning
U kiest zelf welke wilsverklaringen u opstelt.

Ons advies

Medi-Mere adviseert u op het moment dat u een schriftelijke wilsverklaring wilt afleggen contact te leggen met de Nederlands Vereniging voor Euthanasie (NVVE). Door lid te worden kunt u gratis digitale wilsverklaringen downloaden. In een wilsverklaring wordt door de patiënt precies aangegeven onder welke omstandigheden hij of zij graag zou willen dat de arts euthanasie uitvoert. Het is een verzoek aan de arts. De formulering van de verklaring is zo opgesteld dat er geen twijfels kunnen ontstaan over de wensen. Wij vinden de wijze waarop de NVVE de wilsverklaring uitlegt en de inhoud van de wilsverklaring publiceert heel erg goed. Wij stellen het erg op prijs om via deze weg te wilsverklaringen te betrekken.

Hoe verder?

Nadat u de benodigde documenten heeft ontvangen en de wilsverklaring voor u duidelijk is maakt u een afspraak met uw huisarts om alles goed en zorgvuldig door te nemen en om al uw vragen te laten beantwoorden.

Zorgvuldigheid bij Medi-Mere

Het is goed in een vroeg stadium dit alles te regelen. Euthanasie is geen "haastklus". Door tijdig alles goed en zorgvuldig voor te bereiden komt u (en wij) niet voor verrassingen te staan. Eenmaal alles geregeld en besproken bergen wij uw wilsverklaringen op. Pas wanneer het moment daar is zullen wij deze documenten weer te voorschijn halen. U bepaalt dit, niet wij.