#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over wormpjes

Wormpjes komen nog wel eens voor bij kinderen. Bij de constatering van wormpjes in het lichaam van uw kind is het van belang dat u snel contact opneemt met de dokter om mogelijke complicaties te voorkomen. Wij laten u in dit artikel meer zien over deze wormpjes.

Wat zijn dit voor wormpjes?

Wormpjes zijn kleine, dunne, dieren die soms in de menselijke darm en het rectum leven. Ze worden ook wel draadwormen genoemd. Ze zijn ongeveer een kwart tot een halve inch lang - ongeveer de grootte van een nietje. De vrouwtjes doen hun werk terwijl een besmette persoon slaapt: Ze verlaten de darm via de anus en leggen hun eitjes op de omliggende huid.

Hoe krijgt u ze?

Door per ongeluk hun eieren in te slikken of in te ademen. U zou iets kunnen eten of drinken dat ermee besmet is en u zou het niet kunnen weten. De eieren kunnen ook leven op oppervlakken zoals kleding, beddengoed of andere voorwerpen. Als u een van deze voorwerpen aanraakt en vervolgens uw vingers in uw mond stopt, neemt u de eieren in. Ongeveer een maand later komen de eieren uit in uw darmen en rijpen ze uit tot volwassen wormen. Vrouwelijke pinwormen verhuizen naar uw anusgebied om hun eitjes te leggen. Dit veroorzaakt anale jeuk. Als u aan het gebied krabt, kleven de eitjes zich vast aan u vingers en komen ze onder u nagels. Als u andere oppervlakken of voorwerpen aanraakt, kunnen de wormen zich verspreiden.

Wat zijn de symptomen?

De meeste mensen die besmet zijn, hebben geen last van symptomen. Als u dat wel heeft, kunnen ze een van de volgende symptomen bevatten: ?         Jeuk aan de anus, vooral 's nachts ?         Rusteloze slaap ?         Jeuk in het vaginale gebied, aan de orde als volwassen wormen zich naar de vagina verplaatsen ?         Gevoelens van prikkelbaarheid ?         Buikpijn die komt en gaat Praat met uw arts als u ernstige anale jeuk heeft - vooral 's nachts. Meestal veroorzaken pinworminfecties geen ernstige problemen. In zeldzame gevallen, en vooral als je er veel hebt, kunnen de pinwormen zich van de anale zone van de vagina naar de baarmoeder, eileiders en rond de bekkenorganen verplaatsen. Dit kan een ontsteking van de vagina veroorzaken, dit noemen artsen ook wel vulvovaginitis.

Een tape test

Als u, uw kind of iemand in uw huishouden symptomen van een pinworminfectie heeft, bel dan uw arts en vraag naar de tape-test. Neem eenvoudig een duidelijk stuk van band en druk de kleverige kant aan de huid rond de anus. Doe dit zodra u of uw kind wakker wordt - voordat u de badkamer gebruikt, doucht of zich aankleedt. De pinworm-eieren zullen aan de tape plakken. U moet deze test drie dagen na elkaar herhalen en dan alle stukjes tape naar uw arts brengen. Hij zal ze onder een microscoop bekijken.