#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Wat zijn wratten?

Er zijn verschillende soorten wratten: 

Gewone wratten

Iedereen kent de gewone wratten: knobbeltjes die ruw aanvoelen. Ze komen vooral op de handen voor, maar kunnen ook op andere plaatsen zitten, zoals onder de voeten. Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Soms doen ze pijn bij het lopen.

Waterwratten

Waterwratten zijn glad, klein en er zit een putje in. Ze komen vooral bij kinderen voor. Ze kunnen overal op het lichaam zitten.

Genitale wratten

Wratjes op de geslachtsdelen zijn genitale wratten. Ze zijn besmettelijk en kunnen door seksueel contact worden overgedragen. De wratjes zijn lastig, maar gaan vaak vanzelf weer over.

Wat is de oorzaak van wratten?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Het zit vooral vaak in een vochtige omgeving, zoals een zwembad. Ook in gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden. Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan zorgen voor verdere verspreiding. Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop een wrat zit, dan kunnen er rond die plaats meer wratten ontstaan.

Kunnen wratten kwaad?

Wratten kunnen geen kwaad.  Waterwratten gaan wel eens samen met irritatie en eczeem. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.

Wat kunt u zelf aan wratten doen?

Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden; dat vermindert de kans op wratten. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert, kunnen er meer ontstaan. Gewone wratten verdwijnen wel eens als u ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij apotheek of drogist. Bij waterwratten mag u geen wrattentinctuur gebruiken, omdat het vaak irritatie veroorzaakt; bovendien helpt het zelden bij waterwratten.  Aan waterwratten hoeft u niets te doen. Als de huid rondom de waterwratten ge?rriteerd is, kan smeren met een vette cr?me de irritatie verminderen. Bij wratjes op de penis kan een condoom helpen om overdracht te voorkomen.

Wratbehandeling thuis

WratX / Endwarts aanstipvloeistof: 1x per week de wrat eerst vijlen en daarna aanstippen met mierenzuur. Dit doet G??N pijn mits er niet te veel aangebracht wordt en er geen wondje is ontstaan door vijlen. 
  • Voordelen: nagenoeg pijnloos en geschikt voor kinderen, slechts 1x per week thuis uit te voeren en de gemiddelde behandelduur ligt tussen de 5 en 15 weken.
  • Nadelen: Endwarts (wratX is de oude naam) wordt niet vergoed. Het is voor 16,95 - 18,95 te koop bij de Albert Heijn en drogisterijen. 

Wanneer naar de huisarts met wratten?

Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom behandelen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw huisarts. Wratten zijn moeilijk te behandelen. Wat de beste behandeling is, hangt af van de plek van de wrat: Een wrat op uw hand kunt u bij de huisarts laten aanstippen met vloeibare stikstof. Medi-Mere heeft een speciaal wrattenspreekuur. Medi-Mere heeft een speciaal wrattenspreekuur. U kunt bij de praktijkassistente een afspraak maken voor de behandeling van de wrat. bron: thuisarts

Medi-Mere instructie filmpje: