#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Zika virus

Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoorts mug of ook wel denguemug geheten. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild en lijkt op een "gewone griep". Dat het voor het ongeboren kind schadelijk lijkt te zijn worden steeds meer aanwijzingen gevonden. Formeel is er nog geen hard bewijs.  

In Nederland

In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het is tot nu toe bij ruim 30 reizigers vastgesteld. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in Nederland niet voorkomen. 

Symptomen

De incubatie tijd is 3-12 dagen na een steek van een besmette mug. De kans op besmetting na een steek is 1 op de 5 mensen. Binnen 1 week zijn de meeste besmette mensen weer hersteld. 
  • koorts 38-39 graden
  • ontsteking van het oog (niet pussend)
  • spier en gewrichtsklachten, mn van de voeten en handen
  • huid rash (vanuit het gezicht naar de rest van het lichaam
  • soms hoofdpijn, buikpijnklachten, diarree en gebrek aan eetlust

Complicaties 

  • Een opstijgende verlamming, extreem zeldzaam (Syndroom van Guillan Barr?)
  • Hersenafwijkingen bij het ongeboren kind door besmetting tijdens de zwangerschap

Seks

Het virus wordt steeds vaker seksueel overgedragen. Onderzoek uit meerdere landen geeft sterke aanwijzingen dat seksuele overdracht vaker voorkomt dan werd aangenomen.

Preventie

Het zika virus wordt overgebracht door bepaalde muggen die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. De gelekoorts mug of denguemug is de belangrijkste verspreider van het virus. Deze mug voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en steekt zowel overdag tot in het begin van de avond. Zwangere vrouwen worden geadviseerd niet naar gebieden te reizen waar het zika-virus heerst. Het gaat nadrukkelijk om getroffen regio?s, niet om het hele land. Het is aan landen zelf om te melden welke gebieden besmet zijn. Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldig muggen werende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.
  • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. 
  • Slaap altijd onder een (ge?mpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte 

Medicatie

Er zijn geen medicijnen die het virus doden, er zijn ook geen vaccinaties beschikbaar. Preventieve maatregelen zijn dus heel belangrijk.

Verspreiding Zika virus

(Bron: ECDC dd. 10-03-2016)