#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over zweten

Iedereen zweet, hoe vervelend het ook kan zijn. Het lichaam kent een hele hoop zweetklieren, deze kunnen zorgen voor transpiratie. Wij gaan u in dit artikel wat meer laten zien over zweten, zo weet u waarom u nu eigenlijk zoveel zweet op een dag.

Waarom zweet ik?

Zweet helpt om een normale lichaamstemperatuur te behouden. Zweten is de manier waarop het lichaam uw lichaamstemperatuur verlaagt. Als de temperaturen stijgen - om welke reden dan ook - komen de zweetklieren in actie om meer zweet te produceren. U zou een koorts kunnen hebben. U zou zenuwachtig kunnen zijn. Het kan buiten heet zijn. Of u kunt sporten natuurlijk. Zelfs uw dieet kan een rol spelen in uw zweetproductie. Sommige mensen hebben een zweet reactie op pikant voedsel.

Uw zweet bestaat voornamelijk uit water

Waar u zweet uit bestaat hangt af van de klier waaruit het zweet komt. Er zijn veel verschillende soorten klieren in het menselijk lichaam, maar over het algemeen worden er slechts twee soorten klieren herkend: ?         Eccriene klieren produceren het grootste deel van uw zweet, vooral de waterige soort. Maar eccriene transpiratie smaakt niet naar water, omdat er stukjes zout, eiwit, ureum en ammoniak in worden gemengd. Deze klieren zijn meestal geconcentreerd op de handpalmen, zolen, voorhoofd en oksel, maar bedekken uw hele lichaam. ?         Apocriene klieren zijn groter. Ze bevinden zich meestal op de oksels, lies en borst. Zij zijn degenen die het meest geassocieerd worden met de geur van het lichaam en produceren meer geconcentreerde afscheidingen na de puberteit. Omdat ze in de buurt van haarfollikels liggen ruiken ze meestal het ergste. Dit is de reden waarom mensen vaak zeggen dat stress zweet erger stinkt dan andere soorten zweet.

Wat is overmatig zweten?

Overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, betekent dat u veel meer zweet dan uw lichaam nodig heeft om te zweten. Als u bijvoorbeeld zweet terwijl u rustig aan uw bureau zit, is dat overmatig zweten. Bij hyperhidrose is het koelmechanisme van het lichaam zo overactief dat het vier of vijf keer zoveel zweet produceert als u nodig hebt. Ongeveer 3% van de bevolking heeft last van overmatig zweten. Meestal is er geen oorzaak van overmatig zweten te vinden. Dokters noemen het idiopathisch - wat betekent dat de oorzaak onbekend of onduidelijk is. Er kunnen echter genetische invloeden zijn. Ongeveer 50% van de mensen met primair overmatig zweten heeft een bekende familiegeschiedenis met deze aandoening. Dit soort overmatig zweten begint meestal na de puberteit. Het zweten van de handen en voeten begint vaak nog jonger, misschien in de kindertijd of tijdens de peuterjaren. Een verscheidenheid van andere factoren kan leiden tot overmatig zweten, met inbegrip van onderliggende medische aandoeningen en geneesmiddelen. Mocht u denken dat u last heeft van deze aandoening dan kunt u langsgaan bij de huisarts. Deze kan bekijken of het afkomstig is van een oorzaak die behandeld kan worden of dat u helaas niet behandeld kan worden voor het overmatige zweten.