#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over Acn?

Er zijn veel mensen die last hebben van acne. Dit is natuurlijk erg vervelend, het is waarschijnlijk iets wat u onzeker kan maken. Omdat er nog altijd onduidelijkheid bestaat over het ontstaan van deze huidaandoening is het van belang om hier iets dieper op in te gaan. Wij laten u in dit artikel alles zien wat u moet weten omtrent acne, zo weet u wat het is en wat u te wachten staat.

Wat is Acn??

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer uw haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het veroorzaakt vaak whiteheads, mee-eters of puistjes, en verschijnt meestal op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders. Acne komt het meest voor bij tieners, maar het treft mensen van alle leeftijden. Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar, maar acne kan hardnekkig zijn. De puistjes en hobbels genezen langzaam. Dit maakt het dan ook zo lastig om mee om te gaan. Afhankelijk van de ernst ervan kan acne emotioneel leed veroorzaken en littekens op de huid achterlaten. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe kleiner uw risico op dergelijke problemen.

Symptomen

De symptomen van acne variëren afhankelijk van de ernst van uw aandoening:
 1. Whiteheads (gesloten verstopte pori?n)
 2. Blackheads (open verstopte pori?n)
 3. Kleine rode bultjes (papules)
 4. Puistjes, bultjes met pus aan de uiteinden.
 5. Grote, stevige, pijnlijke bulten onder het huidoppervlak (nodules)
 6. Pijnlijke, met pus gevulde klonters onder het huidoppervlak (cystische laesies)

Oorzaken

Vier belangrijke factoren veroorzaken acne:
 1. Overtollige olieproductie
 2. Haarfollikels verstopt door olie en dode huidcellen
 3. Bacteri?n
 4. Overmatige activiteit van een soort hormoon (androgenen)

Factoren die de Acn? kunnen verergeren

De volgende factoren kunnen acne veroorzaken of verergeren:
 1. Hormonen. Androgenen zijn hormonen die in de puberteit bij jongens en meisjes toenemen en ervoor zorgen dat de talgklieren groter worden en meer talg aanmaken. Hormonale veranderingen in verband met zwangerschap en het gebruik van orale anticonceptiemiddelen kunnen ook de talgproductie beïnvloeden. En lage hoeveelheden androgenen circuleren in het bloed van vrouwen en kunnen de acne verergeren.
 2. Bepaalde medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn geneesmiddelen die corticostero?den, testosteron of lithium bevatten. Stoppen met deze middelen kan ervoor zorgen dat de acn? zal afnemen.
 3. Dieet. Studies tonen aan dat bepaalde voedingsmiddelen, waaronder magere melk en koolhydraatrijk voedsel - zoals brood, bagels en chips - acne kunnen verergeren. Chocolade wordt al lang verdacht van het verergeren van acne. Een kleine studie van 14 mannen met acne toonde aan dat het eten van chocolade gerelateerd was aan een verergering van de symptomen.
Gelukkig kunnen wij je natuurlijk wel helpen in je strijd tegen acn?. Wij hebben in de praktijken ook een nauwe samenwerking met onze apothekers, zodat ook jij jouw recept zonder gedoe op kan halen.