#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een Allergie

Vrijwel iedereen in ons land is wel ergens allergisch voor. De een kan niet tegen kattenharen, de ander begint te niezen van stof. Nu is het alleen zo dat lang niet iedereen weet wat een allergie eigenlijk is. In dit artikel laten wij u alles zien wat u moet weten over de allergie.

Symptomen van een allergie

Een allergische reactie veroorzaakt ontstekingen en irritatie. De tekenen en symptomen zijn afhankelijk van het type allergeen. Allergische reacties kunnen optreden in de darm, huid, sinussen, luchtwegen, ogen en neusgangen. Allergische reacties kunnen verward worden met andere aandoeningen. Hooikoorts veroorzaakt bijvoorbeeld soortgelijke irritaties als de gewone verkoudheid, maar de oorzaken zijn anders. Enkele veel voorkomende symptomen bij mensen met een allergie zijn bijvoorbeeld: ?         Uitslag ?         Rode plekken ?         Jeukende huid ?         Hoofdpijn ?         Hoestbuien ?         Snotneus

Wat zijn allergieën?

Allergie?n zijn overgevoelige reacties van het immuunsysteem op stoffen die het lichaam binnendringen of in contact komen met het lichaam. Deze stoffen omvatten gewoonlijk materialen zoals huidschilfers van huisdieren, stuifmeel of bijen gif. Een allergeen kan alles zijn wat een bijwerking op het immuunsysteem heeft. Een stof die een allergische reactie veroorzaakt, wordt een allergeen genoemd. Allergenen kunnen worden gevonden in voedsel, dranken of het milieu. Veel allergenen zijn onschadelijk en tasten de meeste mensen niet aan. Als een persoon allergisch is voor een stof, zoals stuifmeel, reageert zijn immuunsysteem op de stof alsof het vreemd en schadelijk is, en probeert het om de stof te vernietigen. Onderzoek wijst uit dat 30 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen in ons land allergieën hebben.

Anafylaxie

Anafylaxie is een snel escalerende, ernstige allergische reactie die snel op gang komt. Het kan levensbedreigend zijn en moet worden behandeld als een medische noodsituatie. Dit type allergische reactie vertoont verschillende symptomen die enkele minuten of uren na blootstelling aan het allergeen kunnen optreden. Als de blootstelling intraveneus is, duurt het in beginsel meestal tussen de 5 tot 30 minuten. Een voedselallergeen heeft meer tijd nodig om een anafylactische reactie op gang te brengen. Onderzoekers rapporteerden in The Journal of Allergy & Clinical Immunology dat de meest getroffen gebieden in anafylaxie de huid en het ademhalingssysteem zijn.

Oorzaken van een allergie

Een bepaald antilichaam genaamd immunoglobine (IgE) veroorzaakt allergische reacties. Antilichamen komen vrij om vreemde en potentieel schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. IgE komt vrij om het allergeen te vernietigen en veroorzaakt de productie van chemicali?n die de allergische reactie veroorzaken. Een van deze chemische stoffen wordt histamine genoemd. Histamine veroorzaakt vernauwing van de spieren in de luchtwegen en de wanden van de bloedvaten. Het instrueert ook de bekleding van de neus om meer slijm te produceren. Het is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts wanneer u denkt dat u ergens last van heeft. Deze kan de oorzaak achterhalen en u mogelijk een behandeling voorschrijven om de symptomen te onderdrukken.
Wilt u meer informatie over Allergie?n, neem dan contact met ons op of kom langs bij één van onze praktijken.
Inschrijven Afspraak maken