#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over Bedplassen 

Bedplassen wordt normaal gesproken geassocieerd met heel jonge kinderen, echter kan het ook zijn dat u er als een ouder kind last van krijgt. Bij het bedplassen zal uw kind vaak een gevoel van schaamte ontwikkelen, dit terwijl dit helemaal niet nodig is. Wij zullen u in dit artikel meer laten zien over het fenomeen bedplassen.

Wat is bedplassen

Bedplassen - ook wel nachtelijke incontinentie of nachtelijke enuresis genoemd - is onvrijwillig plassen tijdens de slaap na de leeftijd waarop men redelijkerwijs kan verwachten dat men 's nachts droog blijft. Zomerse lakens en pyjama's - en een beschaamd kind - zijn in veel huizen een vertrouwd tafereel. Maar wees niet bang, bedplassen is geen teken van een slecht verlopen opvoeding. Het is vaak een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Over het algemeen is het plassen in bed voor de leeftijd van 7 jaar geen probleem. Op deze leeftijd kan uw kind 's nachts nog steeds last krijgen van een gespannen blaas. Als het plassen in bed doorgaat, behandel het probleem dan met geduld en begrip. Levensstijlveranderingen, blaastraining, vochtigheidsalarmen en soms medicatie kunnen helpen om bedplassen te verminderen.

Symptomen van bedplassen

De meeste kinderen zijn volledig getraind om zelf naar het toilet te gaan, maar er is eigenlijk geen streefdatum voor het ontwikkelen van volledige blaascontrole. Tussen de leeftijd van 5 en 7 jaar blijft bedplassen een probleem voor sommige kinderen. Na 7 jaar plast een klein aantal kinderen nog steeds in bed. De meeste kinderen ontgroeien zelf uit het bedplassen, maar sommigen hebben een beetje hulp nodig. In andere gevallen kan bedplassen een teken zijn van een onderliggende aandoening die medische hulp nodig heeft.

Raadpleeg de arts indien:

?         Uw kind nog steeds in bed plast na 7 jaar. ?         Uw kind begint met het bedplassen na een paar maanden 's nachts droog te zijn geweest. ?         Het bedplassen gaat gepaard met pijn tijdens het plassen, ongewone dorst, roze of rode urine, harde ontlasting of periodes met veel gesnurk.

Oorzaken van bedplassen

Niemand weet zeker wat de oorzaak is van bedplassen, maar verschillende factoren kunnen een rol spelen: ?         Een kleine blaas. Het kan zijn dat de blaas van uw kind niet voldoende ontwikkeld is om de urine die 's nachts wordt geproduceerd vast te houden. ?         Het onvermogen om een volle blaas te herkennen. Als de zenuwen die de blaas controleren langzaam rijpen, kan het zijn dat een volle blaas uw kind niet wakker maakt - vooral niet als uw kind een diepe slaper is. ?         Een verstoring van het hormoonevenwicht. Tijdens de kindertijd produceren sommige kinderen niet genoeg antidiuretisch hormoon (ADH) om de urineproductie 's nachts te vertragen. ?         Urineweginfectie. Deze infectie kan het voor uw kind moeilijk maken om het plassen onder controle te houden. Tekenen en symptomen kunnen zijn: bedplassen, ongelukken overdag, veelvuldig plassen, rode of roze urine en pijn tijdens het plassen. U kunt altijd contact opnemen met de huisarts om te bekijken wat de onderliggende oorzaak is voor het plassen, van hier uit kan er gezocht worden naar een bepaalde oplossing.
Inschrijven Afspraak maken