#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Borstkanker

Waarom een bevolkingsonderzoek borstkanker?

Sinds 1990 is er bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij het onderzoek wordt borstkanker vaker vroeg ontdekt bij vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Daardoor overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Op deze pagina meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Borstkanker vroeg opsporen

Met het bevolkingonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Hierdoor is de kans groter dat de behandeling succes heeft. Het onderzoek bestaat uit het maken van r?ntgenfoto's van uw borsten. Op dit moment is het maken van r?ntgenfoto's voor het bevolkingsonderzoek de beste methode om borstkanker te ontdekken. Hierop zijn afwijkingen te zien die bijvoorbeeld nog niet te voelen zijn.

Waarom alleen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar?

Bijna ieder medisch onderzoek heeft voor- en nadelen. Dit is ook zo bij een bevolkingsonderzoek. Voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zijn de voordelen groter dan de nadelen. Daarom ontvangen zij een uitnodiging voor het onderzoek. Voor vrouwen onder de 50 jaar zijn de nadelen groter dan de voordelen. Zij hebben vaak veel klierweefsel in de borsten. Daardoor zijn r?ntgenfoto's van de borsten moeilijker te beoordelen. Ook voor vrouwen boven de 75 jaar zijn de nadelen groter. Bij hen groeit borstkanker meestal heel langzaam. De kans is klein dat er borstkanker wordt ontdekt waaraan zij sterven. Een onderzoek zou er dus toe kunnen leiden dat iemand onterecht patiënt wordt. Toch wordt borstkanker bij 75-plussers vaak wel behandeld.

De uitslagen

Volg de link voor birads uitslagen van het bevolkingsonderzoek

Filmpje over het onderzoek

Kan ik zelfonderzoek doen aan mijn borsten, in plaats van mee doen aan het bevolkingsonderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat borstzelfonderzoek niet leidt tot minder sterfte aan borstkanker. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken niet vroeger ontdekt. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker wel vroeger worden ontdekt. De kans dat de behandeling succes heeft, is dan groter. Door zelfonderzoek raakt u wel vertrouwd met uw eigen lichaam: bijvoorbeeld hoe uw borsten aanvoelen en hoe uw huid eruit ziet. U weet dan wat bij u normaal is en u kunt een verandering sneller voelen of zien. 
Iedere vrouw moet dan ook zelf de keuze maken of ze borstzelfonderzoek wil doen. 
Meer informatie over hoe u zelfonderzoek uitvoert vindt u op de website van KWF Kankerbestrijding.

Filmpje: is zelfonderzoek een alternatief?

Folder 'onderzoek naar borstkanker' (incl. vertalingen)

Deze folder informeert u over het bevolkingsonderzoek borstkanker. 
U leest waarom er een bevolkingsonderzoek is, hoe het onderzoek gaat en waar u terecht kunt voor meer informatie. De informatie in de folder en de verdiepende informatie op de website is bedoeld om vrouwen in staat te stellen een keuze te maken om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 
Deze folder is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Deze folder informeert u over het bevolkingsonderzoek borstkanker. U leest waarom er een bevolkingsonderzoek is, hoe het onderzoek gaat en waar u terecht kunt voor meer informatie. De informatie in de folder en de verdiepende informatie op de website is bedoeld om vrouwen in staat te stellen een keuze te maken om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De folder is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

Download de folder:

  1. Onderzoek naar Borstkanker Nederlands
  2. Screening for breast cancer Engels
  3. Meme kanseri taramasi Turks
  4. Onderzoek naar Borstkanker Arabisch
Inschrijven Afspraak maken