#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Enkel-arm-index

De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. De bloeddruk aan de benen wordt gemeten met behulp van een doppler-apparaat. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.

Onderzoek

De enkel-arm-index wordt gemeten in rust. Daarom is het belangrijk om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Bij de start van het onderzoek vraagt de arts de patiënt 5 minuten plat te liggen. De patiënt krijgt de manchetten van de bloeddrukmeter om de enkels en de armen. De POH S of DA brengt gel aan voor het contact met de transducer van een Doppler-apparaat. Een Doppler-apparaat gebruikt ultrageluidsgolven. Dit geluid kunnen mensen niet horen. Met de transducer zoekt de arts een slagader in de voet. Hij hoort de hartslag via het Doppler-apparaat. De manchet rond de enkels wordt opgepompt, totdat de arts hartslag niet meer hoort. Als de manchet leegloopt, hoort hij de hartslag weer. De bloeddruk van dat moment is de bovendruk. Vervolgens bepaalt de POH S of DA de bloeddruk van de bovenarmen.

Enkel-arm-index (EAI) lager dan 1,0

Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI lager is dan 0,8, dan heeft iemand vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van het been. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.

Enkel-arm-index (EAI) hoger dan 1,0

De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI hoger is dan 1,1, is een vernauwing in de slagader van het been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0.

Medi-Mere Beleid

Op indicatie zullen de huisartsen van Medi-Mere een afspraak met de praktijkondersteuner of doktersassistente maken voor het uitvoeren van dit onderzoek.
Inschrijven Afspraak maken