#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over de morning-afterpil

Er zijn verschillende middelen die u kunt nemen om een ongewenste zwangerschap op een vroeg stadium af te breken. Een van de meest bekende producten die u kunt nemen is de morning-afterpil. Wij zullen u in dit artikel wat meer laten zien over de werking laten zien van dit middel.

Wat is een morning-afterpil?

De morning-afterpil is een soort noodgeboortebeperking (anticonceptie). Noodanticonceptie wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen bij vrouwen die onbeschermde seks hebben gehad of waarvan de anticonceptiemethode is mislukt. De morning-afterpil is alleen bedoeld als reserve anticonceptie, niet als primaire anticonceptiemethode. Morning-after pillen bevatten ofwel levonorgestrel (Plan B One-Step, Aftera) of ulipristalacetaat (ella). Levonorgestrel is zonder recept over-the-counter beschikbaar; ulipristalacetaat is alleen beschikbaar met een recept.

Waarom zou u de morning-afterpil gebruiken

Morning-after pillen kunnen zwangerschap helpen voorkomen als u onbeschermde seks hebt gehad - ofwel omdat u geen anticonceptiepil hebt gebruikt, u een anticonceptiepil hebt gemist, u seksueel bent misbruikt, of uw methode van anticonceptie is mislukt. Morning-after pillen maken geen einde aan een zwangerschap die is ge?mplanteerd. Ze werken vooral door het uitstellen of voorkomen van de eisprong. Houd er rekening mee dat de morning-afterpil niet hetzelfde is als mifepriston (Mifeprex), ook bekend als RU-486 of de abortuspil. Dit geneesmiddel be?indigt een gevestigde zwangerschap - een zwangerschap waarbij de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand heeft vastgemaakt en zich begint te ontwikkelen.

Wat u kunt verwachten

Om de morning-afterpil te gebruiken moet u de volgende stappen volgen: ?         Volg de instructies van de morning-afterpil. Als u Plan B One-Step gebruikt, neem dan zo snel mogelijk en minder dan 72 uur na onbeschermde seks één Plan B One-Step pil. Als u ella gebruikt, neem dan zo snel mogelijk en minder dan 120 uur na onbeschermde seks één ella pil. ?         Als u binnen twee uur na het innemen van de morning-after pil moet braken, vraag dan aan uw zorgverlener of u een andere dosis moet nemen. ?         Heb geen seks totdat u een andere methode van geboortebeperking begint. De morning-after pil biedt geen blijvende bescherming tegen zwangerschap. Als u onbeschermde seks heeft in de dagen en weken na het innemen van de morning-afterpil, loopt u het risico om zwanger te worden. Zorg ervoor dat u begint met het gebruik of het gebruik van anticonceptie hervat. Het gebruik van de morning-afterpil kan uw menstruatie tot een week vertragen. Als u niet ongesteld wordt binnen drie tot vier weken na het innemen van de morning-afterpil, doe dan een zwangerschapstest. Normaal gesproken hoeft u na het gebruik van de morning-afterpil geen contact op te nemen met uw zorgverlener. Als u echter een bloeding heeft die langer dan een week aanhoudt of als u drie tot vijf weken na het innemen van de morning-afterpil ernstige buikpijn krijgt, neem dan contact met hem of haar op. Dit kan wijzen op een miskraam of op een eicel die buiten de baarmoeder is ge?mplanteerd, meestal in een eileider (ectopische zwangerschap).
Voor meer informatie over de morning after pil, neem contact op met onze apotheek