#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over overgeven

Een misselijk gevoel is erg vervelend om te hebben. In sommige gevallen is het mogelijk dat u moet braken. Niet iedereen weet wat overgeven eigenlijk is en wat de oorzaken kunnen zijn voor het overgeven. Om dit te verhelpen zullen wij u in dit artikel wat meer laten zien over overgeven in zijn algemeen.

Wat is overgeven?

De term "overgeven" beschrijft de krachtige verdrijving van de inhoud van de maag via de mond of soms de neus, ook wel bekend als emesis. De oorzaken van braken zijn even breed als die van misselijkheid en omvatten alles van voedselvergiftiging of gastritis tot hoofdletsel en hersenkanker. Misselijkheid is het ongemak dat men voelt voordat men gaat braken, maar niet alle misselijkheid leidt tot braken. Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende verschijnselen en symptomen die kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Misselijkheid en braken zijn meestal te wijten aan virale gastro-enteritis - vaak ten onrechte buikgriep genoemd - of de ochtendmisselijkheid van een vroege zwangerschap. Veel medicijnen kunnen misselijkheid en braken veroorzaken, net als algemene anesthesie voor chirurgie. Zelden zal de misselijkheid en het braken op een ernstig of zelfs levensgevaarlijk probleem wijzen.

Oorzaken van overgeven

Overgeven is, net als misselijkheid, eerder een symptoom dan een ziekte op zich. Soms is het de enige manier voor het lichaam om een schadelijke of giftige stof uit te werpen. Veel voorkomende oorzaken van braken zijn onder andere: ?         Maag- en darminfecties ?         Maagdarmstoornissen zoals gastro-esofageale refluxziekte, maagzweer, coeliakie, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom, alvleesklierontsteking en leverziekte ?         Bewegingsziekte en aandoeningen van het binnenoor ?         Ochtendziekte in verband met zwangerschap ?         Geneesmiddelen met inbegrip van chemotherapie tegen kanker

Complicaties bij overgeven

Mensen hebben onmiddellijke behandeling nodig voor overgeven als ze meer dan 24 uur lang onafgebroken hebben gebraakt, geen vocht hebben kunnen vasthouden gedurende 12 uur of meer, groen, bruin of rood braaksel hebben uitgestoten, of onverteerd voedsel uitstoten terwijl ze ernstige buikpijn hebben. Langdurig braken kan leiden tot uitdroging en een gebrek aan essenti?le elektrolyten in het lichaam.

Diagnose en behandeling

Overgeven is een symptoom van een onderliggende aandoening die gediagnosticeerd moet worden om de behandeling effectief te laten zijn. Geneesmiddelen die anti-emetica worden genoemd, kunnen helpen om misselijkheid en braken te verminderen door het leegmaken van de darm te versnellen om de misselijkheid en het ongemakkelijke gevoel van volheid in de maag te verlichten. Voorbeelden hiervan zijn metoclopramide en domperidon. Het overgeven wegens kankerchemotherapie en verdovingsmiddelen kan worden verlicht met het gebruik van ondansetron, promethazine, dimenhydrinate, dexamethason of droperidol. Zwangerschap ge?nduceerd braken en misselijkheid kunnen worden verlicht met het gebruik van doxylamine. Mocht u zelf last hebben van overgeven en wilt u graag weten wat de oorzaak hiervan is dan is het verstandig om even contact op te nemen met een huisarts voor meer informatie. Deze kan door middel van verschillende soorten onderzoeken er achter komen wat u mankeert. Dit maakt het mogelijk om tot een juiste oplossing te kopen voor het probleem.